Obrnený automobil "Gorec-SSN" určený pre ruské špeciálne bojové jednotky predstavili po prvýkrát verejnosti
27 | 05 | 2019 I Zuzana Perželová/TASS

Automobil zatiaľ existuje v jedinom exemplári. Priamo z výstavy bude pilotný exemplár zaslaný na schválenie. Informuje agentúra TASS.


Najnovší obrnený automobil “Gorec-SSN, vyrobený na objednávku Ruskej gardy, bol verejnosti prvýkrát predstavený na vedecko-technickom fóre „Deň pokrokových technológií právnych ochranných orgánov RF“ v Balašiche.  Korešpondent ruskej tlačovej agentúry TASS uviedol, že auto dorazilo na výstavu priamo z výrobného pásu výrobcu.


Podľa prvého námestníka generálneho riaditeľa konštrukčnej kancelárie „Technika“, ktorá obrnený automobil vyrobila, Alexandra Eliseeva, je vozidlo určené pre zabezpečenie činnosti vojakov špeciálnych jednotiek. „Určené je hlavne pre plnenie stanovených úloh a ochranu ľudí pred ohrozením. Automobil je vyrobený na základe požiadaviek Ruskej gardy a zatiaľ existuje v jedinom exemplári“, dodal.



Obrnené vozidlo poskytuje spoľahlivú ochranu proti zničeniu, má dostatočný počet pravouhlých strieľní nového typu, ktoré umožňujú v širokej škále strieľať na nepriateľa. Okrem toho je vozidlo po obvode vybavené videokamerami, ktoré tak zaisťujú absenciu slepých zón, taktiež má špeciálnu zónu na uskladnenie a prepravu výstroja špeciálnych jednotiek. Konštrukcia spodku vozidla poskytuje ochranu proti mínam, vozidlo má výklopné dvere vzadu a po oboch stranách, poklopy na evakuáciu vojakov a podľa prepočtov sa tam rozmiestni 12 špeciálnych jednotiek. Na streche auta sú umiestnené dva streľné body pre guľomet Kalašnikov, alebo automatický granátomet (AGS).


"Vozidlo v plnej miere uspokojilo očakávania zákazníka, ktorý nám zadal svoje požiadavky", povedal Eliseev.


Podľa slov Eliseeva, priamo z výstavy bude pilotný exemplár odoslaný na schválenie do špeciálnej divízie Ruskej gardy.


Podľa taktických a technických charakteristík bolo vytvorené špeciálne obrnené vozidlo „Gorec-SSN“ založené na podvozku „KamAZ -5350“, ktoré je určené na plnenie služobných a bojových úloh pododdielu špeciálnych jednotiek. Vozidlomá výkon 285 koní, dojazddo 1 000 km. Vozidlomá kolesový vzorec 6x6.