MIMORIADNA SPRÁVA: Le Penová tesne vyhrala vo Francúzsku, prekvapením sú však Zelení

Národné združenie Marine Le Penovej vyhralo voľby do Európskeho parlamentu vo Francúzsku. V očakávanom súboji s proeurópsku stranou prezidenta Emmanuela Macrona získalo podľa prvých odhadov 24,2 percenta hlasov. Informuje Bloomberg. 


Macronova strana Republika v pohybe je s 22,4 percentami druhá. Výrazne si polepšili zelení, ktorí skončili tretí s 13 percentami.

Výsledok je neúspech pre 41-ročného Macrona, ktorý hral v kampani významnejšiu úlohu ako ktorýkoľvek iný európsky líder, keď sa snažil mobilizovať voličov. Prezident Macron bojuje vlastnú legitímnosť, keď sa snaží presvedčiť zvyšok Európskej únie, aby pokračovala v užšej integrácii.

Ankety v Nemecku ukázali, že kresťanskí demokrati kancelárky Angely Merkelovej dosiahli prvé miesto, aj keď s menším počtom kresiel ako naposledy. Opät - aj v Nemecku sú prekvapením Zelení.

Hlasovanie vo Francúzsku nasleduje po mesiacoch protestov hnutia Žlté vesty, ktoré sprevádzali rabovanie a vandalizmus v Paríži.

Macron reagoval s množstvom nových plánov výdavkov a daňových škrtov, aby upokojil hnutie Yellow Vest, ale opatrenia nedokázali presvedčiť voličov.