Kiska: Mrzí ma len potvrdenie nárastu sily extrémistov
26 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR
Už vo štvrtých voľbách po sebe (do vyšších územných celkov, komunálne, prezidentské a teraz eurovoľby) sa ukazuje, že ľudia si želajú zmenu. Prezident SR Andrej Kiska reagoval na neoficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) na sociálnej sieti. Zároveň doplnil, že ho mrzí len potvrdenie nárastu sily extrémistov.

Kiska zablahoželal víťaznej koalícii Progresívne Slovensko – Spolu. "Prekvapenie, ale víťazstvo nových ľudí v politike nad starými politickými matadormi je nielen inšpirujúce, ale aj veľmi potešujúce," poznamenal prezident.

Zároveň zagratuloval aj ostatným stranám, ktorým sa podarilo získať mandáty. "Mrzí ma len potvrdenie nárastu sily extrémistov," uviedol Kiska.

"Čakajú nás kľúčové parlamentné voľby, ktoré – pevne verím – prekreslia politickú mapu Slovenska v prospech demokratických síl," poznamenal prezident. Eurovoľby podľa neho ukázali nielen, že to ide, ale že ľudia si to veľmi želajú.

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) by mala vyhrať koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu. V europarlamente by mali sedieť aj poslanci Smeru-SD, ĽSNS, KDH, SaS a OĽaNO. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych odhadov politických strán po sčítaní všetkých okrskov.