Victorií Nulandovej bolo zamietnuté ruské vízum. Jej meno svieti na "čiernej listine" pre Majdan
25 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Bývalej americkej pomocníčke ministra zahraničia pre európske a euroázijske záležitosti Victorií Nulandovej bolo zamietnuté ruské vízum. Informácie priniesla televízia RT.


Ruská diplomacia uviedla aj dôvod tohto rozhodnutia - diplomatka bola ruskými úradmi zaradená na čiernu listinu. Orgány Ruskej federácie ju naň začlenili ako reakciu na nevydania víz a finančných sankcií zo strany Spojených štátov proti rade ruských predstaviteľov. Predtým bolo ruské víza zamietnuté niekoľkým americkým kongresmanom a bývalému veľvyslancovi USA v Ruskej federácii Michaelovi McFaulovi.

Podľa denníka Kommersant požiadala Nulandová o víza na návštevu uzatvorenej medzinárodnej konferencie organizovanej Ruskou radou pre medzinárodné záležitosti, Nemeckou spoločnosťou pre zahraničnú politiku a Školou pre pokročilé medzinárodné štúdiá na Univerzite Johnsa Hopkinsa.

Generálny riaditeľ rady Andrej Kortunov neskôr povedal, že ministerstvo zahraničia odporučilo Rade, aby nepočítala s účasťou Nulandovej na konferencii, pretože by jej zamietli víza.

ŠKANDÁL: Putinova údajná milenka porodila dvojčatá. Nasledoval nečakaný zvrat
Alina Kabaeva je údajnou milenkou ruského prezidenta Vladimíra Putina. Práve jemu mala pred niekoľkými dňami porodiť dvojčatá, zdanlivo šťastná udalosť má ale zásadné dohru. Články o pôrode totiž z internetu zmizli. A rovnako tak aj sama... Čítať ďalej
25 | 05 | 2019 | Zuzana Vargová


Kritický postoj ruských predstaviteľov voči Victorii Nulandovej obhajujú jej rolou pri utváraní americkej politiky v postsovietskom priestore. Od roku 2013, po svojom vymenovaní do funkcie asistentky ministra zahraničia, začala mať Nulandová podstatnejší vplyv na formovanie Washingtonskej agendy v tejto oblasti.

Aktívne sa zapojila do akcií okolo politickej krízy na Ukrajine - organizačne aj finančne. Osobne navštívila Kyjev uprostred masových nepokojov na prelome rokov 2013-2014. Nulandová zostala jedným z hlavných hráčov aj po zmene moci v Kyjeve v roku 2014. Vtedy presadzovala politiku podpory prozápadných síl na Ukrajine, v Gruzínsku a v Moldavsku. Počas jej pôsobenia aktívne obhajovala sankcie proti Ruskej federácii.

Trump obíde Kongres, aby mohol predávať zbrane Saudskej Arábii
Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila Kongresu, že obíde jeho posudzovaciu právomoc v otázke predaja zbraní Saudskej Arábii a Spojeným arabským emirátom (SAE). Poukazuje pritom na hrozbu, ktorú pre národnú bezpečnosť údajne... Čítať ďalej
25 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Médiá zverejnili zábery o tom, ako rozdávala sušienky počas protestov v Kyjeve. Nulandová následne obvinila ruské médiá z dezinformácii - podľa nej vo februári 2014 distribuovala sendviče, nie sušienky v centre Kyjeva počas Majdanu, a to nielen demonštrantom, ale údajne tiež aj vojakom osobitného útvaru ministerstva vnútra "Berkut", ktorí stáli proti demonštrantom.