Tunisko prepustilo experta OSN podozrivého zo špionáže
23 | 05 | 2019 I tasr

Tunisko prepustilo odborníka OSN Moncefa Kartasa monitorujúceho dodržiavanie sankcií proti susednej Líbyi, ktorého takmer dva mesiace zadržiavali pre podozrenie zo špionáže. Kartas už opustil územie Tuniska. Informovala o tom agentúra AP.


Úrad OSN v metropole Tunis v stredu potvrdil, že Kartasa v utorok pred blížiacim sa vyšetrovaním predbežne prepustili a má sa "pomerne dobre". Expert má tunisko-nemecké občianstvo a Organizácia Spojených národov i Nemecko vyjadrili už skôr znepokojenie nad jeho zatknutím. OSN a Berlín teraz privítali jeho prepustenie.

Nemecký veľvyslanec pri OSN Christoph Heusgen povedal v stredu v sídle OSN novinárom, že Kartas už odišiel z Tuniska, ale nespresnil, kam.

Tuniskí predstavitelia orgánov boja proti terorizmu spochybnili Kartasovo používanie špeciálneho telefónu, ktorým sledoval leteckú dopravu, a uviedli, že prípad sa týka jeho osobných aktivít, a nie jeho práce pre OSN.

Predstavitelia vysvetľovali, že do Tuniska prišiel na svoj tuniský pas, nie na pas OSN, a preto sa naňho nevzťahuje diplomatická imunita. Uväznili ho pri jeho príchode 24. marca.

Koordinátor OSN sídliaci v Tunise Diego Zorrilla uviedol pre agentúru AP, že Kartasove aktivity súviseli s jeho úlohami, ktorými ho poverila OSN. Dodal, že Kartas by mal byť chránený diplomatickou imunitou, aj keď má tuniské občianstvo, a že OSN chce, aby jej vrátili Kartasov zadržaný počítač aj telefón.

Kartasovi advokáti vyhlásili, že neexistuje nijaký dôkaz o jeho pochybeniach.