Ruské stíhačky narušili americký vzdušný priestor. Naozaj?
23 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Stíhačky protivzdušnej obrany NORAD objavili dva ruské bombardéry Tu-95 a stíhačky Su-35, ako vlietajú 20.mája do amerického vzdušného priestoru nad Aljaškou, tvrdí americká strana.


Najskôr stíhačky F-22 zachytili ruský strategický bombardér Tu-95 so sprievodom stíhačiek Su-35. Druhá skupina Tu-95 so sprievodom bola zachytená neskôr. Skupina NORAD E-3 ďalej vyprevadila ruské bojové lietadlá z amerického vzdušného priestoru.

"Naša schopnosť odstrašiť a odvrátiť hrozby proti našim občanom a životne dôležitým infraštruktúram začína odhaľovaním, sledovaním a pozitívnym určením lietadiel nášho vzdušného priestoru. Máme pohotovosť 24 hodín denne, sedem dní v týždni, 365 dní v roku," uviedol generál O'Shaughnessy, veliteľ NORAD.

Alí Chameneí: Iránska mládež bude svedkom zániku Izraela a americkej civilizácie
Iránska mládež bude svedkom zániku Izraela a americkej civilizácie, vyhlásil v stredu iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Čítať ďalej
23 | 05 | 2019 | tasr


Ruská armáda má však inú verziu udalosti. Zdôraznila, že piloti na dlhé vzdialenosti pravidelne lietajú nad neutrálnymi vodami Arktídy, Atlantiku, Čierneho mora a Pacifiku. Ruské ministerstvo obrany dodalo, že všetky lety sú vykonávané v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami pre využívanie vzdušného priestoru bez porušenia hraníc ostatných štátov.

Zdá sa, že si to americká armáda trochu prifarbila, keďže sa zrejme jednalo len o "zónu v dosahu americkej protivzdušnej ochrany", nie americký vzdušný priestor. Pokiaľ by ruské vojenské lietadlá naozaj prenikli do "amerického vzdušného priestoru", spustil by sa iný poplach, a nie obyčajná správa pre médiá, že ich len tak vyprevadili.