Rekordné odškodné za falošné obvinenia. Australský herec sa dočkal spravodlivosti
23 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Austrálsky oscarový herec Geoffrey Rush dostal rekordné odškodné 2,8 milióna austrálskych dolárov, čo je približne 1 726 157 eur. Ten zažaloval vydavateľstvo Nationwide News a denník The Daily Telegraph za ohováranie týkajúce sa sexuálneho obťažovania. Dnes o tom rozhodol austrálsky federálny súd.


Herečka Eryn Jean Norvillová ho v roku 2017 obvinila, že ju obchytkával v rokoch 2015 až 2016, keď účinkovali v divadelnej inscenácii Kráľ Lear. Články o tom zverejnil The Daily Telegraph, ktorý vychádza v Sydney a patrí spoločnosti Nationwide News.

Podľa súdu tieto články vyvolali dojem, že Rush je sexuálny predátor, ktorý sa v divadle dopustil sexuálneho útoku. Vydavateľstvo ani novinár na súde nemali dôkazy o tom, že informácie v článkoch sú pravdivé.

Sudca Michael Wigney dospel k záveru, že The Daily Telegraph a Moran si pred zverejnením článkov neoverili fakty. "Išlo o mimoriadne nezodpovedný typ žurnalistiky toho najhoršieho rázu," povedal sudca. Norvillovú označil za nedôveryhodnú svedkyňu so sklonom ku ​​preháňaniu.

Premiér P.Pellegrini navštívi v júni Rusko,stretne sa aj s prezidentom V.Putinom
Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) navštívi 5. až 6. júna Rusko. Počas pracovnej návštevy sa stretne s prezidentom Vladimirom Putinom a premiérom Dmitrijom Medvedevom. TASR o tom informovala hovorkyňa slovenského premiéra Patrícia... Čítať ďalej
23 | 05 | 2019 | tasr


Geoffrey Rush je známy vďaka divadlu, Oscara získal za film Žiara. V apríli 2019 prisúdil súd v Sydney Rushovi odškodné až 850 tisíc austrálskych dolárov za ohováranie ohľadom sexuálneho obťažovania. Odškodné sa týkalo len ohovárania. Sudca Wigney už vtedy uviedol, že ešte zváži ekonomickú stratu, ktorú kauza "Rush" spôsobila, vrátane ušlých ziskov.

Podľa sudcu nedostane Rush ani po očistení svojej povesti seriózne pracovné ponuky, minimálne pár mesiacov. Jeho "cena" vo filmovej brandži však klesne už natrvalo. Rushov právnik povedal, že rok pred inkriminovanými článkami zarobil Rush "niekoľko miliónov dolárov", ale v minulých desiatich mesiacoch iba 44 tisíc dolárov.

Dnes mu súd priznal ako náhradu ďalších 1,98 miliona austrálskych dolárov za minulé a predpokladané budúce ekonomické straty. Celková výška odškodného tak dosiahla 2,8 milióna austrálskych dolárov. Podľa tlačových agentúr ide v Austrálii o rekordnú sumu. Vydavateľ a novinár podľa agentúry AP oznámili, že sú pripravení sa proti verdiktu súdu odvolať.