Posledné ultimátum. Turecko si musí vybrať medzi Ruskom a USA
23 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Washington hrozí sankciami Turecku za nákup ruských systémov S-400. Namiesto toho musia nakúpiť americkú alternatívu komplex Patriot. Na rozmyslenie majú dva týždne, informovalo CNBC.


Spojené štáty dali Turecku ultimátum, aby si vybrali medzi dohodou na nákup zbraní zo Spojených štátov a realizáciou dohody na získanie systému protivzdušnej obrany S-400 z Ruska. CNBC tvrdí, že v hre sú aj sankcie zo strany Washingtonu.

"Informované zdroje" oznámili CNBC, že do konca prvého júnového týždňa, na naliehanie Spojených štátov, by malo Turecko zrušiť svoj veľký obchod s Moskvou. Namiesto toho majú nakúpiť komplexy Patriot z USA, inak Washington vylúči Ankaru z výrobného programu stíhačiek F-35. Nedostanú tak sto lietadiel, ktoré sú pre nich určené, Spojené štáty uvalia sankcie a budú tiež tlačiť na NATO, aby adekvátne reagovalo.

Údajne sa jedná o konečnú ponuku Washingtonu a na ďalšie diskusie už nie je priestor. Utajený zdroj povedal, že Turecko by malo dostať ruské S-400 práve v júni. USA však trvá na tom, že tieto komplexy predstavujú hrozbu pre alianciu.

"Krajiny z NATO by mali získať vojenské vybavenie kompatibilné s inými systémami zbraní NATO. Ruské komplexy tento štandard nespĺňajú," uviedol zamestnanec amerického ministerstva zahraničia, ktorý si želal ostať v anonymite. "Obraciame pozornosť na to, že ak Turecko realizuje príjem S-400, bude to mať veľmi hmatateľné a negatívne dôsledky," dodal.

Ankara uzavrela dohodu o kúpe ruských protivzdušných komplexov za 2,5 miliardy dolárov v roku 2017. Už vtedy sa Washington vyhrážal "politickými a ekonomickými dôsledkami." Ako alternatívu Spojené štáty opakovane ponúkli Turecku svoje Patrioty vyrobené spoločnosťou Raytheon.

Ankara však odmietla, pretože Američania nechceli zdieľať ich tajné raketové technológie. Turecko sa ale stalo partnerom programu na výrobu "najpokročilejších stíhačiek na svete" F-35 spoločnosti Lockheed Martin.

Odpoveď na Trumpove clá. Vzácne horniny sú esom v rukáve Číny
Čínsky prezident Xi Jinping vyzýva na sebadôveru v čase, kedy sa Čína potýka s dlhodobou výzvou Spojených štátov - obchodnou vojnou a zákazmi pre výrobcov Huawei a ďalších technológií. Informuje o tom SCMP. Čítať ďalej
23 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Obaja výrobcovia, Lockheed Martin a Raytheon, budú musieť zmeniť grafikon výroby podľa rozhodnutia Turecka. Ak sa Ankara rozhodne uzavrieť dohodu s Moskvou, potom spoločnosť Lockheed Martin bude musieť zmeniť svoje, teda aj turecké, dodávateľské reťazce dielov pre F-35.

Pokiaľ bude chcieť Ankara kúpiť americké Patrioty, takisto Raytheon bude musieť nejako reorganizovať výrobu, aby zabezpečil čo najrýchlejšie dodanie komplexov.