SOHR nemá dôkazy o novom chemickom útoku v Sýrii
22 | 05 | 2019 I tasr

V Británii sídliaca organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v stredu oznámila, že nemá žiadne dôkazy o tom, že by sýrska armáda podnikla nový chemický útok.


 "Nemáme vôbec nijaký dôkaz o takomto útoku," uviedol pre tlačovú agentúru AFP Rámí Abdul Rahmán, šéf SOHR. "Nezdokumentovali sme žiadny chemický útok v horách v provincii Lázikíja," dodal.

Severné hory sú jedinou časťou provincie Lázikíja, na sýrskom pobreží Stredozemného mora, ktoré nie sú pevne v rukách vlády.

Tieto hory sú stredobodom bojov, ktoré v posledných týždňoch vypukli na severozápade Sýrie medzi provládnymi silami a džihádistami. Tí totiž z tejto horskej oblasti podnikajú útoky raketami a dronmi na ruskú leteckú základňu Humajmím. Rusko je hlavným spojencom sýrskej vlády vo vojne proti povstalcom.

Zoskupenie Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), vedené bývalou sýrskou odnožou al-Káidy, obvinilo v nedeľu vládne sily, že podnikli útok chlórom na jeho bojovníkov na severe provincie Lázikíja.

Sýrska armáda označila toto tvrdenie za výmysel, povedal armádny zdroj pre provládne noviny al-Watan.

Americké ministerstvo zahraničných vecí však v utorok oznámilo, že preveruje náznaky, že vláda prezidenta Bašára Asada použila v nedeľu chemické zbrane.

"Ešte stále zhromažďujeme informácie o tomto incidente, ale opakujeme naše varovanie, že ak Asadov režim používa chemické zbrane, Spojené štáty a partneri rýchlo a náležite zareagujú," napísala vo vyhlásení hovorkyňa ministerstva Morgan Ortagusová.

Šéf SOHR vysvetlil, že na mieste údajného nedeľného útoku boli prítomní len džihádisti, preto je takmer nemožné objektívne incident preveriť.

"V tejto oblasti neboli žiadni civilisti," dodal Rahmán.

Dobrovoľní záchranári nazývaní Biele prilby, ktorí nahlásili predchádzajúce chemické útoky v povstalcami ovládaných častiach Sýrie, povedali v stredu pre agentúru AFP, že o údajnom útoku plynom chlór nemajú žiadne informácie.

Medzinárodní inšpektori tvrdia, že Asadove sily podnikli počas občianskej vojny v krajine sériu chemických útokov. Vojna si od začiatku v roku 2011 vyžiadala vyše 370.000 ľudských životov a vyhnala z domovov milióny obyvateľov.