Babiš opäť pod paľbou verejnosti. Na námestia prišli desaťtisíce ľudí
22 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Tisíce účastníkov, ktorí sa zišli na Václavskom námestí, žiadali okrem odchodu Benešovej aj prijatie opatrení, aby bola zabezpečená nezávislosť justície. Český premiér Andrej Babiš spolu s Benešovou však popierajú jej ohrozenie. Informácie priniesol Nový čas.


"Vyzývame vás, obhájte svoje kontroverzné kroky verejne, prestaňte zahmlievať a postavte sa mi ako chlap v televíznej debate," uviedol na adresu premiéra Mikuláš Minář, predseda spolku "Milion chvílek pro demokracii", ktorý je zároveň organizátorom demonštrácií.

Medzi rečníkmi boli napríklad spevák Tomáš Klus či bývalý hokejista Dominik Hašek, ktorý Babišovi vyčítal jeho spoluprácu s ŠtB počas bývalého režimu."V čele vlády stojí nielen trestne stíhaný človek, ale predovšetkým bývalý agent ŠtB. Človek, ktorý sa za bývalého režimu upísal diablovi, aby z toho mal osobný prospech," povedal.

Obchodná vojna medzi Čínou a USA sa zrejme dotýka už aj Kanady.
Kanadský premiér Justin Trudeau vyzval Západ, aby čelil čínskej „agresii“. Jeho výzva prichádza vzápätí po tom, ako sa Ottawa márne snaží dostať späť do krajiny dvoch svojich údajných špehov, zatknutých Pekingom. Čítať ďalej
22 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič


V minulých týždňoch sa v Prahe konalo niekoľko demonštrácii. V pondelok boli demonštranti na Staromestskom námestí, kde sa demonštrácie zúčastnilo približne 30 000 ľudí, pričom v utorok ich malo prísť až 50-tisíc. Organizátori sa z bezpečnostných a kapacitných dôvodov rozhodla teda nasledujúci protest presunúť na Václavské námestie.

Dôvodom demonštrácii sa stala demisia ministra spravodlivosti Jana Kněžínka a voľba jeho nástupkyne Marie Benešovej. Tá po svojom vymenovaní do funkcie začala hovoriť o plánovaných zmenách v štruktúre súdov a štátnych zastupiteľstiev.