Za vraždu ani nie dva roky. Súdy v nemecku zošaleli, dôvodom sú migranti
21 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Po škandalóznych rozsudkoch nemeckej "plyšovej spravodlivosti" v niekoľkých krvavých prípadoch najbrutálnejšieho násilia migrantov priniesol mierny verdikt proti dvom Afgancom v kauze "zabitia v Köthen" spravodlivý hnev verejnosti. Pohár trpezlivosti domácich obyvateľov pretiekol.


Na demonštrácii v Köthen pochodovalo 300 demonštrantov smerom k miestu činu, kde na ihrisku zabili len 23 ročného Markusa. Sudcovia, ktorí prejavili solidaritu s Afgancami, ich odsúdili za smrť mladého muža na menej ako dva roky. Je tento cynický rozsudok signalizáciou niečoho väčšieho?

"Výrok v prípade smrti mladého muža padol - a právom vyvoláva obavy. Pravicová spontánna demonštrácia 300 ľudí mierila na miesto činu," informuje Die Welt. Medzi riadkami sa dá vyčítať súcit s "importovanými agresormi." Článok takého rangu u niektorých asi vytvára Štokholmský syndróm -  20 ľavičiarov sa vydalo do ulíc s heslom "Dessau Nazifrei".

Severná Kórea vyzvala generálneho tajomníka OSN, aby zakročil proti USA
Severokórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) označila v pondelok USA v súvislosti so zadržaním nákladnej lode Wise Honest za "zločineckú krajinu". KĽDR zároveň vyzvala generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby podnikol "urýchlené... Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Spontánna demonštrácia občanov v meste Köthen proti prílivu migrantov a rozhodovaniu súdov o ich násilných činoch pod heslom: "Pre spravodlivosť - proti plyšovej spravodlivosti s mŕtvymi mužmi a nožmi" bola veľkou udalosťou.

Starosta Köthen zdôraznil, že medzi účastníkmi demonštrácie sú aj "pravicoví extrémisti". Jeho slová, ktoré vyriekol po smrti 23-ročného Nemca, sa dnes musia zdať ako výsmech príbuzným obete. V septembri 2018 krátko po smrti Markusa napísal starosta Köthen pre spravodajskú platformu N-tv: "Právny štát bude dôsledne využívať všetky prostriedky, súdnictvo a polícia pracujú v úzkej spolupráci. Tragická smrť mladého muža je mi veľmi blízka a hlboko ľutujem toho, čo sa stalo".

Starosta zároveň varoval pred demonštráciami proti zločinu, ku ktorému došlo takmer súčasne s útokom nožom v Chemnitz. Opäť sa očakáva podobný škandalózny verdikt.

Nemecká spravodlivosť má historickú skúsenosť s porážkami a náslilím. Zabíjanie a bitie v súčasných podmienkach je takmer nemožné spravodlivo odsúdiť. Okamžite sa rozhoduje v prospech násilného páchateľa. Nemajú snáď sudcovia a prokurátori deti, alebo snáď existuje niečo ako "paralelná spravodlivosť" pod rúškom tolerancie? Keď sa pozriete na výsledky volieb, väčšina ľudí je s týmito cynickými rozsudkami spokojná.