Venezuela: Provládne Ústavodarné zhromaždenie si predĺžilo mandát do 31.12.2020
21 | 05 | 2019 I tasr

Venezuelské Ústavodarné zhromaždenie zložené z podporovateľov prezidenta Nicolása Madura oznámilo v pondelok, že si predĺžilo svoj mandát o ďalších 18 mesiacov do konca roku 2020.


Dekrét, ktorý prijali jednomyseľne, nadobudol okamžite platnosť. Píše sa v ňom, že Ústavodarné zhromaždenie bude fungovať "najmenej do 31. decembra 2020".

Agentúra AFP pripomenula, že Ústavodarné zhromaždenie prakticky odsunulo na vedľajšiu koľaj a nahradilo opozíciou ovládané Národné zhromaždenie vedené Juanom Guaidóom, ktorý sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta. Maduro pôvodne zriadil Ústavodarné zhromaždenie, aby napísalo novú ústavu. Malo fungovať iba dva roky.

Maduro oslávil v pondelok výročie svojho sporného opätovného zvolenia do funkcie, ktoré kritici považujú za zmanipulované.

"Ďakujem Venezuelčanom za ich odolnosť, lojálnosť a rozhodnú podporu mojej vlády počas tohto roka, v ktorom sme boli vystavení náročným skúškam, útokom a imperiálnym blokádam," napísal Maduro na Twitteri po zhromaždení svojich stúpencov v metropole Caracas.

Okrem toho znova vyzval opozíciou kontrolované Národné zhromaždenie na predčasné parlamentné voľby s cieľom "ukázať, kto má podporu ľudí".

Maduro zvíťazil vo voľbách pred rokom so ziskom 68 percent, hlasovanie však vtedy bojkotovala väčšina venezuelskej opozície. V juhoamerickej Venezuele panuje vážna ekonomická i politická kríza a viac než tri milióny jej obyvateľov odišli do zahraničia.

Desiatky krajín vrátane USA uznali vyhlásenie Guaidóa o tom, že je ako predseda zvoleného parlamentu dočasným prezidentom, pretože opätovné zvolenie Madura nebolo zákonné. Opozičnému lídrovi sa však napriek posilneným snahám nepodarilo zosadiť Madura, ktorého podporujú hlavní veritelia Venezuely - Čína a Rusko - i silná armáda.