Rakúsko: Hodinová mzda žiadateľov o azyl sa zníži na 1,5 eura
21 | 05 | 2019 I tasr

Minister vnútra Herbert Kickl zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) schválil v utorok krátko pred svojím odvolaním z funkcie návrh na zníženie hodinovej mzdy pre žiadateľov o azyl za verejnoprospešné práce na 1,5 eura. Informoval o tom webový portál verejnoprávnej stanice ORF.


Návrh, ktorý kritizovali mimovládne organizácie, opozičné strany aj jednotlivé spolkové krajiny, predložil Kickl v marci s podporou kancelára Sebastiana Kurza. Do platnosti vstúpi ešte v priebehu dnešného dňa.

Verejnoprospešné práce môžu žiadatelia o azyl vykonávať bezprostredne po podaní svojej žiadosti. Mesačne môžu zarobiť najviac 110 eur, pričom si každý z ich rodinných príslušníkov smie privyrobiť 80 eur bez toho, aby rodina prišla o finančnú podporu, ktorá jej prináleží.

"Žiadatelia o azyl dostávajú v rámci základnej starostlivosti všetko, čo k životu potrebujú," uviedol Kickl. Hodinová mzda 1,5 eura je podľa neho "adekvátna suma" za pomocné práce, ktorá zhruba zodpovedá tomu, čo dostávajú štátni či civilní zamestnanci ozbrojených síl.