Porošenko úraduje z transparentnej kancelárie; Zelenskyj podpísal prvý výnos
21 | 05 | 2019 I tasr

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v pondelok večer presťahoval do priestorov svojej politickej strany Blok Petra Porošenka (BPP) - Solidarita, kde bude úradovať v tzv. transparentnej kancelárii. Ako informoval BPP, vnútorné priečky v objekte sú sklenené.


Agentúra TASS dodala, že koncepcia tohto objektu, ktorý sa nachádza v blízkosti kláštorného komplexu Kyjevsko-pečerská lavra, spočíva podľa jeho tvorcov v zámere "vytvoriť novú politickú kultúru a uskutočniť kvalitné reformy na všetkých úrovniach".

Ako Porošenko informoval na sociálnej sieti Twitter, vo svojej novej kancelárii už medzičasom prijal amerického senátora Rona Johnsona a veľvyslanca USA v EÚ Gordona Sondlanda.

Porošenkov prezidentský mandát sa skončil 20. mája, keď sa úradu hlavy štátu ujal novozvolený prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vo svojom inauguračnom prejave Zelenskyj oznámil zámer rozpustiť parlament a navrhol vláde, aby podala demisiu. Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman krátko na to oznámil, že sa svojej funkcie vo vláde vzdá v stredu po zasadnutí vlády.

Agentúra Ukrinform v noci na utorok informovala, že Zelenskyj v pondelok večer podpísal aj svoj prvý výnos, ktorým sa ujal funkcie najvyššieho veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny.