Podvod KDH na kresťanov? Štefanec hlasoval za Istanbulský dohovor a aj legalizáciu manželstiev LGBTI
21 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Ivan Štefanec v Európskom parlamente ukázal pravú tvár Hlinovej KDH.


Alojz Hlina je predsedom KDH od roku 2016, kedy sa strana historicky prvýkrát nedostala do Národnej rady. Straníci mu, síce nejednohlasne, vyjadrili dôveru a zverili mu do rúk smerovanie najstaršej slovenskej kresťanskej strany. Vtedy len niektorí z nich tušili, na akú horskú dráhu ich nový predseda zoberie.

V posledných voľbách do Európskeho parlamentu bolo KDH v inej pozícii než je dnes. Štandardná strana, staré tváre, nevýrazný program - už vtedy fungovali pár rokov na zotrvačný pohon. V roku 2014 získali dva mandáty, ktoré obsadili Miroslav Mikolášik a Anna Záborská. Tá už však nie je členkou KDH - teraz háji farby Kresťanskej únie spolu s ďalším europoslancom Branislavom Škripekom, ktorý pred piatimi rokmi kandidoval za OĽaNO. Obaja opäť kandidujú do tejto európskej inštitúcie.

Otvorený rozhovor s Lýdiou Pilkovou z Kresťanskej únie: Na ideály už v KDH nebolo miesto
Roky pôsobila v KDH, no musela odísť. Rozprávali sme sa s kandidátkou na europoslankyňu za Kresťanskú úniu, Lýdiou Pilkovou. Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | Zuzana Vargová


Poďme ale späť k hlavnému aktérovi tohto článku, teda aktuálnemu lídrovi kandidátky KDH do eurovolieb, Ivanovi Štefancovi. Ten pred piatimi rokmi kandidoval za SDKÚ, no ako mu inštinkt správne napovedal, vymenil stranícke tričká. Môžme sa teda len dohadovať o tom, či je lídrom pre jeho doterajšie skúsenosti alebo len preto, že všetky zvyšné kádre KDH už opustili potápajúcu sa loď.

Boj za tradičnú rodinu a kresťanské hodnoty sú už od začiatku jednou z vlajkových lodí tejto strany. Čo má teda znamenať doterajšie Štefancove pôsobenie v europarlamente? Konkrétne ide o pár hlasovaní, o ktorých zrejme v KDH dúfali, že si ich nikto nevšimne. Môžu sa síce skrývať za to, že to boli iba všeobecné správy, ale to sú také klasické smerácke výhovorky, ktoré im už nikto nezhltne.

V jednom hlasovaní o výročnej správe, ktorá sa týkala ľudských práv, sa nachádzal bod, ktorý sa zrejme nezhoduje s hodnotami, ktoré hlása KDH. "(Európsky parlament) berie na vedomie legalizáciu manželstiev alebo civilných zväzkov medzi partnermi rovnakého pohlavia v čoraz väčšom počte krajín – v súčasnosti (2013) 17 – na celom svete; nabáda inštitúcie EÚ a členské štáty, aby ďalej prispievali k úvahám o uznávaní manželstiev alebo civilných zväzkov medzi partnermi rovnakého pohlavia ako o politickej, sociálnej, ľudskej a občianskoprávnej otázke," nájdeme na stránkach europarlamentu.

Zneúctenie kostola? Alojz Hlina (KDH) hrdo propaguje obalenie božieho chrámu do zástavy EÚ. Preplo mu?
V kampani do eurovolieb, sme do akcie Progresívneho Slovenska a Spolu pred River parkom, kde vystupovala na konferencii Marine Le Pen, mohli hovoriť len o nude. Zdá sa, že politické strany v posledné dni pred eurovoľbami "kopli do vrtule" a... Čítať ďalej
18 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Ešte nekončíme. Určite si pamätáte na mediálnu kampaň proti Istanbulskému dohovoru, ktorá sa na Slovensku šírila naprieč celým politickým spektrom. Niečo málo k tomu povedalo aj KDH, ale dnes už vieme, čím sa zabudli pochváliť. Štefanec aj vďaka tejto téme ukázal pravú tvár KDH - podpora Istanbulského dohovoru na pôde europarlamentu hovorí za všetko.

V správe Európsky parlament "vyzýva EÚ, aby podpísala a ratifikovala Istanbulský dohovor po začatí konania Komisiou v marci 2016; pripomína členským štátom, že pristúpenie EÚ k Istanbulskému dohovoru ich nezbavuje zodpovednosti podpísať, ratifikovať a presadzovať Istanbulský dohovor, a preto ich naliehavo vyzýva, aby tak urobili". Reprezentant Kresťanskodemokratického hnutia hlasoval presne tak, ako tušíte - proti záujmom Slovenska.

Komentár Petra Sokola: Hrozí reálne diktatúra v Európskej Únii?
“Jediná diktatúra, ktorá môže byť v súčasnosti hrozbou pre demokraciu v Európe je liberálna diktatúra”, hovorí poľský filozof Dariusz Karlowicz. Čítať ďalej
19 | 05 | 2019 | Peter Sokol


Na záver stačí len dodať, že to nie je nič prekvapivé. V posledných rokoch urobil Alojz Hlina ako šéf KDH mnoho prešľapov, ale postaviť ako lídra kandidátky človeka, ktorý preukázateľne hlasoval aj proti vašim záujmom, je len ďalšou vizitkou jeho krátkozrakosti a vyprázdnenosti strany.