Otvorený rozhovor s Lýdiou Pilkovou z Kresťanskej únie: Na ideály už v KDH nebolo miesto
21 | 05 | 2019 I Zuzana Vargová

Roky pôsobila v KDH, no musela odísť. Rozprávali sme sa s kandidátkou na europoslankyňu za Kresťanskú úniu, Lýdiou Pilkovou.


 

Ako dlho ste boli členkou KDH?

Pamätám si, ako som v roku 1990 ako vysokoškoláčka vstúpila do KDH. V tom čase vládla medzi mladými neskutočná eufória a túžba po zmene v spoločnosti. Ako delegátka som bola aj na prvom celoslovenskom sneme a následne som bola dlhé roky popri štúdiu a práci aktívnou členkou strany.

Roky som nezastávala žiadnu funkciu a nemala z toho žiadny prospech, v podstate iba námahu. Ale ako kresťansky orientovaný človek som jednoducho chcela prinášať správne hodnoty do spoločnosti. Až v roku 2002 som sa stala členkou okresného centra v Nitre, v roku 2011 som sa stala krajskou tajomníčkou a v roku 2016 som bola zvolená za predsedníčku kraja.

Kedy to v KDH začalo byť pre Vás neudržateľné?

Zlom nastal práve v roku 2016. A to nie vypadnutím KDH z parlamentu, ale zvolením Alojza Hlinu za predsedu. V KDH sa jeho príchodom zásadne zmenila atmosféra. Kritici boli umlčaní alebo surovo vylúčení zo strany. Ktokoľvek sa verejne ozval proti predsedovi, čakala ho perzekúcia a mohol sa rovno rozlúčiť s nejakou pozíciou v strane.

Tak to bolo aj pri voľbách Richarda Vašečku na predsedu. Členovia KDH sa báli priznať, že ho chcú voliť, pretože Alojz Hlina všade zasieval strach a vyhrážky každému, kto Vašečku podporil. Bolo mu jedno, či je to primátorka krajského mesta alebo obecný poslanec.

ROZHOVOR: Nechcela som byť súčasťou Hlinových plánov, preto Kresťanská Únia, tvrdí Anna Záborská
Anna Záborská je dcérou niekdajšieho významného politika Antona Neuwirtha a manželka architekta Vladimíra Záborského (syna akademického maliara Ladislava Záborského). Je predsedníčkou Slovenskej spoločnosti pre rodinu, predsedníčkou Paneurópskej... Čítať ďalej
10 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Alojz Hlina sa členom KDH vyhrážal za to, že ho nechceli voliť?

Áno, ale aj keby ste sa ich na to dnes opýtali, nepriznali by to, lebo sa boja. Vďaka tejto atmosfére strachu odišli z KDH za posledné roky tisícky ľudí. Ostali len tí, ktorí sú ochotní znášať toto správanie Alojza Hlinu alebo tí, ktorí vo vyprázdnených stoličkách našli priestor pre seba na presadenie sa.

Kedy ste sa rozhodli, že z KDH odchádzate?

Príchodom Alojza Hlinu sa skončilo presadzovanie hodnotovej politiky v KDH. Jedinou, poslednou zárukou, že sa tá strana úplne nezopsuje, bola Anna Záborská. Keď však Hlina vymyslel zásadu, na základe ktorej práve jej zakázali kandidovať do Európskeho parlamentu, vedela som, že môj odchod sa blíži. A keď Záborskej miesto nahradili v KDH Ivanom Štefancom z SDKÚ, ktorý podporuje registrované partnerstvá, bola to už len definitívna bodka za mojím odchodom. Pochopila som, že na ideály v KDH už nie je miesto.

Dnes kandidujete do europarlamentu za Kresťanskú úniu z tretieho miesta kandidátky. Čo by ste chceli v europarlamente presadiť?

Mojou prioritou je posilniť v Európskom parlamente kresťanské hodnoty v politike – najmä solidaritu s hendikepovanými a sociálne slabšími skupinami.

Prečo práve s nimi?

Už roky dobrovoľnícky pomáham v občianskom združení, ktorého náplňou činnosti je pravidelná organizácia pobytu v Lurdoch pre hendikepované deti. Tejto službe sa intenzívnejšie venujem od roku 2002.



V čom spočíva táto služba?

Samotnému pobytu predchádza zložitá príprava, ktorá spočíva vo výbere detí, mládeže, a vyzbieraní financií vo farnostiach, aby sa deti mohli púte zúčastniť. Počas týždňa v Lurdoch nie je pre deti pripravený iba duchovný program, ale aj rôzne spoločenské aktivity, výlet, atď.

Naším cieľom je naučiť zdravého človeka pozerať sa na zdravotne postihnutých ako na rovnocenných partnerov, a aby sa v spoločnosti cítili byť prijatí. Chceme, aby ľudia boli všímavejší a vnímavejší na potreby ľudí okolo seba. Práve preto sa snažíme učiť aj mladých ľudí, aby boli vnímaví na potreby iných a nehľadeli len sami na seba, ako je to trendom v dnešnej spoločnosti.

 

(Lýdia Pilková kandiduje vo voľbách do Európskeho parlamentu na kandidátke Kresťanskej únie s  číslom 3.)