Orbánova vláda dostala ostrú kritiku zo Štrasburgu
21 | 05 | 2019 I tasr

Maďarsko musí urýchlene napraviť prípady porušovanie práva, ktoré podkopávajú právny štát a systém ochrany práva, uviedla vo svojej správe po februárovej návšteve Maďarska komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.


Internetové vydanie ľavicového denníka Népszava v utorok informovalo, že správa na 34 stranách mapuje situáciu v dodržiavaní ľudských práv žiadateľov o azyl, utečencov či ochrancov práv, ďalej hodnotí stav občianskej spoločnosti, nezávislosť súdnictva i uplatnenie práv v oblasti rodovej rovnosti, ale aj práv žien.

Drvivá väčšina zistení komisárky obsahuje vážnu kritiku činnosti maďarskej vlády, píše denník.

Mijatovičová okrem iného konštatovala, že protimigračná politika vlády premiéra Viktora Orbána vytvára právne prostredie, ktoré bráni prijatiu migrantov, ale aj integrovaniu už uznaných utečencov. Vládu vyzvala, aby zrušila právnu normu týkajúcu sa "krízového stavu z dôvodu masovej migrácie", pretože tá už nie je opodstatnená z hľadiska počtu prichádzajúcich migrantov do Maďarska a na územie Európskej únie (EÚ).

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí reagovalo 18-stranovým dokumentom, v ktorom detailne vyvracia kritiku. K sporným zákonom týkajúcim sa utečencov Budapešť zdôraznila, že o nich rozhodne Súdny dvor EÚ. Ku kritike nezabezpečenia potravín pre odmietnutých žiadateľov Orbánov kabinet poznamenal, že títo môžu opustiť tranzitné zóny smerom na srbské územie, prípadne si môžu jedlo kúpiť v tranzitnej zóne.

K otázke nezávislosti justície maďarská vláda zdôraznila, že spor v tejto otázke s EÚ je už uzatvorený, a v prípade zriadenia správnych súdov už Benátska komisia vyjadrila spokojnosť s avizovanými zmenami.