Irak vysiela diplomatické tímy, aby pomohli „zastaviť“ napätie medzi USA a Iránom
21 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Irak vyšle do Teheránu aj do Washingtonu diplomatické delegácie, aby pomohli zastavili napätie medzi Iránom a USA. Povedal to dnes iracký premiér Adel Abdul Mahdi v reakcii na udalosti posledných týždňov. Vojenské manévre a slovné útoky na obchod stranách konfliktu medzi USA a Iránom spôsobujú obavy z možného otvoreného konfliktu medzi oboma súpermi.


Mahdi vysvetlil, že cieľom oboch diplomatických tímov je pomôcť „zastaviť napätie“ medzi USA a Iránom. Nie je to však oficiálna sprostredkovateľská misia. Irán aj USA považujú Irak za spojenca, ktorého obe strany výrazne podporujú v boji proti teroristom islamského štátu (IS predtým ISIS / ISIL).


„Irak sa snaží o diplomatický kontakt na vysokej úrovni a jeho postoj k riešeniu krízy je blízky aj európskemu pohľadu,“ uviedol Mahdi s odkazom na postoj mnohých európskych štátov, ktorým záleží na normalizovaní vzťahov s Iránom. Dodal, že rovnako americkí, ako aj iránski politici mu potvrdili, že si neželajú vzájomný konflikt.


Mahdiho tlak na de-eskaláciu napätia nasleduje po niekoľkých vyhláseniach vplyvných irackých šíitskych vodcov, ktorí sa vyjadrili proti akejkoľvek vojenskej akcii. Významný klerik a politik Muqtada al-Sadr bude presadzovať „obnovenie mieru“,  keďže sa obáva, aby konflikt medzi USA a Iránom neviedol ku „koncu Iraku“. Hadi al-Amiri, iracký politik a bývalý vojenský veliteľ varoval, že vojna „popáli všetkých”.


Vlády všetkých štátov v regióne boli v posledných týždňoch v pohotovosti po tom, ako Washington zvýšil svoju vojenskú prítomnosť v oblasti tým, že vyslal do Perzského zálivu skupinu lietadlových lodí, bombardérov a protiraketovej obrany ako „správu Iránu“


Irán opakuje, že “nikto si neželá konflikt” s Washingtonom, pričom najvyšší vodca Ayatollah Khamenei vyjadril presvedčenie, že aj USA zastávajú podobný spôsob myslenia. „My nehľadáme vojnu. Všetci vieme, že to nie je v nikoho záujme,“ povedal.