V EÚ to vrie. Macron dúfal v podporu Merkelovej, tá ho ihneď schladila
20 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Rozdiely tu sú. Hoci nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron dali niekoľkokrát najavo, v čom sa líšia, budú to práve oni dvaja, ktorí po európskych voľbách budú musieť nájsť kompromisy, ktoré by stabilizovali Európsku úniu, píše vo svojom editoriále francúzsky večerník Le Monde.


Rovnako ako u Donalda Trumpa, Emmanuel Macron zahorel na začiatku svojho funkčného obdobia, vo vzťahu s Angelou Merkelovou. A rovnako ako u amerického prezidenta, aj v prípade kancelárky jeho nadšenie schladila realita, píše francúzsky večerník.

"Bolo by síce nespravodlivé hovoriť, že výsledok chýba, ale kúzlo je očividne vyhasnuté. Keďže francúzsky prezident na svojej tlačovej konferencii, ktorá sa konala 25. apríla, uviedol otvorene, aké sú rozdiely medzi ním a kancelárkou. Obaja vodcovia si o stave svojich vzťahov komunikujú cez médiá, "píše Le Monde.

Kancelárka Merkelová o nich naposledy hovorila v stredu 15. mája v rozhovore s nemeckým denníkom Süddeutsche Zeitung. Hovorila nielen o "rozdieloch v mentalite", ale aj o "živosti ich diskusií". Prezident Macron reagoval vzápätí na to, že on sám uprednostňuje "plodnú konfrontáciu" oproti "sterilnej konfrontácií", upozorňujeme večerník.

Existujú rozdiely v mentalite medzi Francúzmi a Nemcami, to nie je iste žiadnou novinkou, rovnako, ako existujú rozdiely medzi predstaviteľmi, čo napokon zdôrazňuje aj Merkelová, píše Le Monde. "Je zrejmé, že záujmy oboch krajín, rovnako ako ich vodcov, sa líšia."

Prezident Macron, rovnako ako kancelárka Merkelová, sa starajú o to, aby verejnosti pripomenuli, na čom sa zhodujú: "Sme z veľkej časti na rovnakej vlnovej dĺžke," hovorí kancelárka, a to v hlavných cieľoch: klímy, obrany, Európy, Afriky a transatlantickej politiky.

Novinkou je úprimnosť, s ktorou obaja vodcovia komentujú svoj vzťah. Táto poctivosť je z veľkej časti z Macronovej strany poznamenaná sklamaním. Macron musel pripustiť, že bolo "zlé vsádzať od začiatku ambície na partnerstvo s Berlínom", a to vo chvíli, keď Merkelová "uviazla v rokovaniach o vládnej koalícii". To, že Nemecko nebolo pripravené, uznáva napokon aj Merkelová a "mnohí politickí a ekonomickí lídri vo svojej krajine ju za to obviňujú".

Okresný súd Bratislava I vyhlásil konkurz na majetok L. Bašternáka
Okresný súd Bratislava I (OS) vyhlásil konkurz na majetok právoplatne odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka. Čítať ďalej
20 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


"Kancelárka so svojou dlhoročnou skúsenosťou a váhou svojej ekonomiky ťažko znáša lekcie od mladého šéfa štátu, ktorý čelí vážnej sociálnej kríze. Vyhliadky na brexit a blízkosť volieb do Európskeho parlamentu, kde ich strany nehrajú v rovnakom poli, ešte zhoršujú napätie, "myslí si editoriál listu.

"Je však nepochybné zdravé, aby sa v tak úzkom vzťahu jasnozrivo identifikovali body trenia, než predstrierať, že neexistujú." Hlavným bodom je však spôsob, ako s nimi nakladať. "Toto je ten slávny kompromis, ktorý musí Berlín a Paríž neustále hľadať," zdôrazňuje.

"Je obzvlášť ťažké nájsť u prezidenta, ktorý by chcel zmeniť všetko a kancelárky, ktorá nechce meniť nič. Európska únia sa ale nachádza v búrke. "Je to obrovská zodpovednosť a je predovšetkým na pani Merkelovej a pánovi Macronovi. Na nich jediných, aby sa na konci mája vrátili k spoločnému dielu, "uzatvára francúzsky večerník.