Putin začal hru so Zelenským. Nepošle mu ani len blahoželanie
20 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Ruský prezident Vladimir Putin nemá v pláne žiadny kontakt s novozvoleným ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Agentúre TASS to dnes povedal hovorca kremľa Dmitrij Peskov.


Z jeho slov vyplynulo, že Putin nemieni Zelenskému na uvedenie do funkcie ani blahoželať, rovnako ako mu negratuloval po aprílovom volebnom víťazstve.


"Prezident Putin bude blahoželať prezidentovi Zelenskému po prvých úspechoch pri urovnaní vnútorného konfliktu na juhovýchode Ukrajiny a rovnako pri prvých úspechoch pri normalizácii rusko-ukrajinských vzťahov," citoval TASS Peskov. Aké úspechy by to mali byť, hovorca nespresnil.

Keď Zelenskyj v apríli s prevahou vyhral prezidentské voľby, bol Putin jedným z mála európskych štátnikov, ktorí mu nezaslali gratuláciu.

Kyjev po ruskej anexii v Kryme v roku 2014 a po Donbaskej vzbure postupne s Moskvou prerušil prakticky všetky kontakty a ich obnovenie podmieňuje vrátením obsadených území, medzi ktoré radí aj separatistickú časť Donbasu. V rovnakom duchu sa dnes v inauguračnom prejave vyjadril aj Zelenskyj.

Putin sa s odchádzajúcim prezidentom Petrom Porošenkom moc nerozprával. Niekoľkokrát si telefonovali a osobné stretnutie obmedzovali na občasné kontakty na okraj medzinárodných konferencií.

Ak chce Irán bojovať, bude to jeho koniec, tvrdí Trump
Americký prezident Donald Trump pohrozil Iránu jeho zničením. "Ak chce Irán bojovať, bude to oficiálny koniec Iránu. Nikdy viac sa nevyhrážajte Spojeným štátom!" napísal Trump v nedeľu na Twitteri. Čítať ďalej
20 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Podporu novému ukrajinskému prezidentovi dnes naopak vyjadril vedúci delegácie USA. Z Bieleho domu vraj priviezol "jasné posolstvo" o tom, že Spojené štáty stoja pevne za ukrajinským národom. Prejav, ktorý dnes nový ukrajinský prezident predniesol z tribúny kyjevského parlamentu, Perry označil za "veľmi silný a pre budúcnosť Ukrajiny veľmi významný".