Kollár: ocenil demisiu Stracheho, obhajoval aj Le Penovú

Predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár v nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3 obhajoval prítomnosť predsedníčky francúzskeho Národného združenia Marine Le Penovej na Slovensku. Ocenil aj demisiu rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho. Predseda mimoparlamentnej strany Spolu-OD Miroslav Beblavý tvrdí, že spájanie sa s podobnými politikmi ako Le Penová je nebezpečné.


"Ľudí treba posudzovať podľa ich dlhodobého prínosu do politiky," podotkol v relácii Beblavý s tým, že hrozbou Le Penovej je okrem iného jej populizmus. Argumentuje tým, že pred troma rokmi pri prezidentskej kampani vo Francúzsku hovorila o vystúpení Francúzska z eurozóny a Schengenu. Zdôraznil, že názorová prelietavosť v geopolitike môže byť pre Slovensko nebezpečná.

"Typický príklad progresívnych ľudí, ktorí niečo vytrhnú z kontextu," reagoval Kollár. Zdôraznil, že Le Penová aj pred slovenskými novinármi počas návštevy v Bratislave deklarovala, že nechce zničiť Európsku úniu.

Frakcia Európa národov a slobody, ktorej členom je aj Sme rodina, presadzuje podľa Kollára ochranu hraníc, tradícií a podporu sociálnych vecí, ako sú napríklad rodiny s deťmi. Vysvetlil, že sa s frakciou spojili preto, aby mali miesto v Európskom parlamente a silu rozhodovať.

Rakúsky prezident chce predčasné parlamentné voľby v septembri
19 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Beblavý reagoval tým, že si chcel prečítať volebný program Sme rodina pred eurovoľbami, ale žiadny nenašiel. "Pokiaľ sú ale vaše priority tie, ktoré ste vymenovali, tak som rád," povedal s tým, že také sú aj priority európskych ľudovcov, ku ktorým chce Spolu v rámci únie patriť.

V súvislosti s odchodom bývalého rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho z funkcie Kollár povedal, že urobil to najlepšie, čo mohol. Ocenil, že pri podozrení z korupcie podal demisiu. Považuje to však za zlyhanie jednotlivca. Beblavý namieta, že v prípade Stracheho nešlo len o korupciu, ale aj o vlastizradu, pretože bol ochotný predať krajinu Rusku.