SaS nevyšiel zámer,aby vláda predložila správy o stave lesného hospodárstva
17 | 05 | 2019 I tasr

Opozičným poslancom SaS nevyšiel zámer zaviazať vládu, aby do konca novembra tohto roka vypracovala štyri správy týkajúce sa situácii v lesnom hospodárstve a pôdohospodárstve. Parlament ich návrh uznesenia v piatok odmietol.


Podľa SaS vláda dostatočne nevníma situáciu v lesnom hospodárstve a pôdohospodárstve a za dôležitejšie vníma prijímanie opatrení v rozvojových krajinách ako na Slovensku. Preto chceli poslanci zaviazať vládu, aby predložila správy o prijatých opatreniach do parlamentu. "Vyhlásenia agrorezortu nekorešpondujú s realitou, o čom svedčia aj mohutné protesty verejnosti, ktorá veľmi citlivo vníma enormné zásahy do krajiny, ako sú plošné výruby lesov, degradácia pôdy a zásahy do lesnej a poľnohospodárskej krajiny spôsobujúce sucho, mikroklimatické zmeny a s tým spojené zmeny vo vodnej bilancii," zdôvodnili zámer uznesenia poslanci SaS.

Vláda mala predložiť plénu NR SR opatrenia na dôsledné dodržiavanie zásad vo vláde schválenom Národnom lesníckom programe, tiež by mala predložiť správu o konkrétnych opatreniach, aby sa dosiahli ciele Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj. Vládny kabinet mal okrem toho predniesť parlamentu správu o prijatých a zrealizovaných opatreniach v lokalite svetového dedičstva UNESCO Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy.

Poslednou predloženou mala byť správa o opatreniach na zvýšenie transparentnosti s poskytovaním priamych platieb a agrodotácií. "Prijaté opatrenia nie sú transparentné. Chceme vidieť reálne kroky, aké vláda prijala, aby to nebolo len o stratégii a budúcich plánoch," vysvetlila v pléne poslankyňa SaS Anna Zemanová.

Agrorezort podľa SaS na medzinárodných fórach deklaruje záujem a množstvo opatrení, ktoré ministerstvo zavádza. "Avšak tie nie sú účinné a dostatočné na zvládnutie kritickej situácie v lesnom hospodárstve a pôdohospodárstve," myslia si poslanci.

Okrem toho sa nespokojnosť verejnosti, najmä farmárov, týka aj nedostatočných opatrení s poskytovaním priamych platieb a ďalších agrodotácií. "Na zlú situáciu v agrorezorte poukázali aj dve kontrolné misie poslancov europarlamentu a výboru na kontrolu rozpočtu," upozornili poslanci.