Líbya: Prepustili troch zadržiavaných Filipíncov a Juhokórejčana
17 | 05 | 2019 I tasr

Juhokórejčana a troch Filipíncov prepustili na slobodu po niekoľkých mesiacoch zadržiavania v Líbyi. V piatok o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov Soulu a Spojených arabských emirátov (SAE). 


Prepustenie štvorice spolupracovníkov samozvanej Líbyjskej národnej armády (LNA) poľného maršala Chalífa Haftara sprostredkovali vyjednávači SAE.

Haftarove sily spustili v apríli ofenzívu proti Tripolisu, aby zvrhli tamojšiu vládu uznanú medzinárodným spoločenstvom. LNA podporuje viacero arabských krajín vrátane SAE a Egypta.

Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí SAE pracovníkov zadržiavali bližšie nešpecifikované líbyjské ozbrojené skupiny. Ich prepustenie sa podarilo dosiahnuť vďaka "intenzívnemu úsiliu" SAE v spolupráci s Haftarovými silami. Išlo o štyroch civilných inžinierov pracujúcich v Líbyi na odsoľovacích plantážach.

"Na základe žiadostí od Filipín a Južnej Kórey začali SAE komunikovať s LNA a pracovať na ich prepustení a zaručení ich bezpečnosti," oznámila diplomacia SAE. Dodala, že všetkých štyroch letecky previezli do Abú Zabí a odtiaľ sa vrátia do svojich domovských krajín.

Vyhlásenie v podobnom duchu zverejnila aj prezidentská kancelária v Soule. Jeden z prepustených pracovníkov bol údajne zadržiavaný až 315 dní. Akým spôsobom sa podarilo dosiahnuť prepustenie zadržiavaných, nie je známe.