Brexit: Britská vláda potvrdila, že neplánuje ďalšie rozhovory s labouristami
17 | 05 | 2019 I tasr

Britská vláda v piatok potvrdila, že nateraz neplánuje ďalšie rokovania s Labouristickou stranou zamerané na dosiahnutie kompromisu ohľadom brexitu. Downing Street sa takto podľa stanice Sky News vyjadril v reakcii na lídra labouristov Jeremyho Corbyna, ktorý v liste adresovanom premiérke Therese Mayovej oznámil, že šesťtýždňové rozhovory sa skončili bez dohody a z neúspechu obvinil "slabú a nestabilnú" premiérkinu vládu.


Hovorca premiérky Mayovej reagujúc na kritiku uviedol, že rozhovory boli "absolútne v štátnom záujme". Mayová zároveň podľa jeho slov stále verí, že je povinnosťou britských politikov nájsť spôsob ako uskutočniť brexit.

Corbyn v zmienenom liste premiérke uviedol, že rozhovory "došli tak ďaleko, ako len mohli". Napísal tiež, že neverí, že by súčasná vláda mohla s labouristami dosiahnuť akúkoľvek dohodu, pretože postavenie premiérky je podľa jeho slov oslabené.

Jeremy Corbyn tiež uviedol, že sa bude v parlamente stavať proti Mayovej dohode o brexite, avšak zároveň "starostlivo zváži všetky návrhy, ktoré by chcela vláda predložiť na prelomenie patovej situácie o brexite," dodal.

Šéf labouristov v piatok predstúpil aj pred novinárov, pričom reagoval na vyjadrenie vlády, ktorá naznačila, že k brexitu by napriek všetkému mohlo dôjsť ešte do 31. júla, uvádza Sky News. On sám takúto možnosť vylúčil. Nepovažuje za možné, aby sa do tohto dátumu podarilo v parlamente o všetkom dohodnúť.

Rokovania vlády s labouristami sa začali pred približne šiestimi týždňami. Obe strany sa pokúšali spoločne hľadať ďalší postup v procese vystúpenia krajiny z EÚ a dospieť k dohode, ktorá by mala dostatočnú podporu v parlamente. Labouristi sa s vládnymi konzervatívcami rozchádzajú najmä v otázke, aké úzke vzťahy by Británia mala mať s Úniou po brexite.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu tento rok už trikrát odmietli dohodu o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala Mayová, pričom neskôr zároveň schválili zákon, podľa ktorého Británia nesmie opustiť Úniu bez dohody.

Euroskeptickí poslanci z Mayovej vládnucej Konzervatívnej strany a tiež poslanci zo severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP), o ktorých podporu sa menšinová vláda Mayovej v parlamente opiera, tento týždeň uviedli, že nepodporia dohodu o brexite, ktorú chce vláda štvrtýkrát na hlasovanie predložiť parlamentu v prvom júnovom týždni.

Lídri Európskej únie a Británie sa na aprílovom mimoriadnom summite v Bruseli dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Ide o flexibilný termín, čo znamená, že Británia môže Úniu opustiť aj skôr, ak britský parlament schváli dohodu, ktorú Mayovej vláda uzavrela s Bruselom. Pôvodne mali Briti Úniu opustiť 29. marca.