Zmena spolupráce parlamentu a vlády z dielne OĽaNO v pléne neprešla
16 | 05 | 2019 I tasr

Lehota na predloženie návrhov stanovísk Slovenska k návrhom právne záväzných a iných aktov Európskej únie zo strany vlády do Národnej rady (NR) SR sa neskráti. Poslanci vo štvrtok odmietli návrh OĽaNO na zmenu v ústavnom zákone o spolupráci NR SR a vlády SR.


"Návrhom sa skracuje doterajšia dvojtýždňová lehota, v ktorej má vláda alebo poverený člen vlády predkladať NR SR návrhy stanovísk Slovenskej republiky, na päť pracovných dní pred rokovaním zástupcov vlád členských štátov EÚ," píše sa v návrhu.

Súčasný systém spolupráce nie je podľa OĽaNO nastavený dobre. "Pretože objektívne nie je možné dodržať stanovené lehoty na vypracovanie stanovísk SR vládou a ich predloženie NR SR, a to najmä z dôvodu, že program rokovaní jednotlivých formácií Rady EÚ sa definitívne spresňuje až v čase jedného týždňa pred samotným zasadnutím," vysvetľujú poslanci.

Hnutie poukazuje, že návrhy stanovísk neraz neboli NR SR a vládou zasielané vôbec. "Čo však už bolo spôsobené subjektívnymi faktormi na strane príslušného člena vlády a jeho ministerstva, alebo nedostatočnou mierou koordinácie týchto záležitostí zo strany Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR," uvádzajú poslanci, ktorí chceli systém zefektívniť.

Plénum odmietlo aj navrhované úpravy sankcií pre prípad, pokiaľ by vláda alebo poverený člen vlády nepredložil návrh stanoviska SR k návrhu právne záväzného aktu alebo iného aktu EÚ v lehote stanovenej ústavným zákonom. Ak by sa tak stalo, podľa návrhu by mal byť člen vlády povinný vyjadriť negatívne stanovisko SR na rokovaní Rady EÚ k návrhu aktu EÚ.