USA sú pripravené uvaliť na ľudí blízkych Orbánovi sankcie
16 | 05 | 2019 I tasr

Spojené štáty sú pripravené na viacerých ľudí blízkych maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi uvaliť sankcie, a to z dôvodu, že "Maďarsko znamená pre záujmy Západu rastúce riziká". Informáciu amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ) citoval vo štvrtok spravodajský server 168ora.hu.


Sankcie by mali byť vo forme zmrazenia majetku, odmietnutia vstupných víz či vyhostenia z USA. Postihy sa môžu dotknúť Orbánovho osobného priateľa, bývalého plynára a bývalého starostu obce Felcsút Lőrinca Mészárosa, ktorý sa vypracoval na čelo najbohatších Maďarov, ale aj premiérovho zaťa a podnikateľa Istvána Tiborcza pre korupčnú kauzu Elios, či šéfa kabinetu predsedu vlády Antala Rogána za jeho úlohu v získaní vplyvu Orbánovej vlády nad významnou časťou maďarských médií.

Zdroje blízke Orbánovi pre WSJ uviedli, že premiér si je vedomý toho, že USA sú pripravené použiť sankcie ako prostriedok nátlaku.

WSJ s odvolaním sa na svoje nemenované zdroje dodáva, že Američania zatiaľ s postihmi vyčkávajú, pretože dúfajú, že po tom, čo Orbána prijal americký prezident Donald Trump, bude maďarský premiér ochotný udržať svoju krajinu v záujmovej sfére Západu.

Spojené štáty chcú, aby im bol Orbán zaviazaný, čoho prejavom by bol dovoz amerického plynu do Maďarska či ratifikácia dvojstrannej obrannej dohody, prípadne že by Orbán podporil americkú kampaň, ktorej cieľom je zabrániť, aby Čína vybudovala internetovú infraštruktúru ďalšej generácie.

Sankcie voči osobám okolo Orbána by mohli byť uplatnené v prípade zmeny tónu administratívy, alebo ak Trump ďalšie prezidentské voľby prehrá a vedenie v Bielom dome prevezme administratíva demokratov.

Americký krok by mohol byť aplikovaný na základe programu boja proti korupcii. Kongres USA v roku 2012 schválil tzv. Magnitského zákon, aby takto potrestal ruských predstaviteľov zapletených do prípadov porušovania ľudských práv. Od tohto roku sa uplatňuje tento zákon voči skorumpovaným úradníkom na celom svete.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v tejto súvislosti pre WSJ uviedol, že Lőrinc Mészáros nefiguruje v žiadnej korupčnej kauze. "Celé si to vymyslela iba americká vláda a liberálni kongresmani, aby mohli pošpiniť dobré meno politika, ktorý presadzuje konzervatívne a národné postoje," povedal na obhajobu Orbána Kovács a poznamenal, že ak nedošlo k trestnému činu, tak zrejme nie je možné uvaliť ani žiadne sankcie.