NÁRODNÁ KOALÍCIA: Miliarda pre rodinu
16 | 05 | 2019 I PR článok
Z viacerých strán na nás doliehajú lamentácie o nízkej pôrodnosti na Slovensku, či o tom, že naša populačná krivka nebezpečne klesá. Mladí ľudia čoraz viac odkladajú myšlienky na rodinu a zatiaľ, čo pred rokmi bolo celkom bežné rodiť po dvadsiatke, v súčasnosti sú už 35-ročné prvorodičky celkom bežným javom. Na príchod bábätka si potrebujú našetriť, lebo štát im príliš veľkoryso nepomáha. Mladé rodiny potrebujú finančnú injekciu a my máme plán. Národná koalícia chce zaviesť konkrétne a adresné opatrenia na podporu rodiny. Ako?

Pristúpime k podstatnému navýšeniu rodičovského príspevku do 3 rokov dieťaťa smerom k úrovni minimálnej mzdy, aby členovia mladých rodín neboli nútení vracať sa čo najskôr do zamestnania. Podobné opatrenia prijmeme aj v systéme detských prídavkov, ktoré však budú podmienené primeranou kvalitou starostlivosti o deti v rodine. Súčasťou nášho programu možnosť zvýhodnených mladomanželských pôžičiek a prístupnosť štartovacích bytov pre mladé rodiny. Rozbehneme totiž ich masívnu výstavbu.

Štát na to má

Naším sloganom je miliarda pre rodiny. Máme záujem podporiť pracujúce rodiny výraznou sumou a výrazným opatrením. Každá matka, ktorá pracovala a odíde na materskú dovolenku, bude poberať plnú mzdu počas troch rokov. Toto je veľmi ľahko financovateľné, po prepočtoch bude stáť štátny rozpočet 450 miliónov eur, aby matka mohla pokojne ostať na materskej dovolenke a spokojne sa plne venovať výchove dieťaťa,“ hovorí prvý podpredseda Národnej koalície Peter Sokol.

Druhým opatrením je podľa jeho slov stabilizácia mladých ľudí, aby po skončení štúdia neodchádzali zo Slovenska. „Máme záujem masívne podporovať výstavbu nájomných bytov. Ľudia potrebujú na osamostatnenie sa dostupné bývanie. V možnostiach tohto štátu je takúto výstavbu vo veľkom rozbehnúť. Taktiež presadzujeme zastropovanie dôchodkového veku na úrovni 62 rokov,“ vysvetľuje.

Peter Sokol zvýrazňuje nutnosť zastaviť do očí bijúce rozkrádanie nášho štátu. „Je potrebné zastaviť nezmyselné nakupovanie za štátne peniaze. Mnohí odborníci potvrdzujú, že nákup stíhačiek je obrovský nezmysel vo výške 1,7 miliardy, ktoré mohli byť rozdelené pre slovenské rodiny,“ dodáva. Je to teda jasné, peniaze máme a nemalé. Len ich súčasní kompetentní používajú úplne zle. Národná koalícia sa k našim spoločným peniazom postaví zodpovedne a vo výsledku to budú cítiť všetci.