Mike Pompeo po prvýkrát v Rusku. O čom hovoril s ruským ministrom Lavrovom?
16 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Prvá návšteva Mikea Pompea vo funkcii amerického ministra zahraničia v Rusku nepriniesla thrlinu vo vzťahoch oboch krajín. Informovali o tom viaceré zahraničné weby.


Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov odovzdal americkému ministrovi zahraničia Mikeovi Pompeovi neoficiálne memorandum s dokladmi o zasahovaní USA do vnútorných záležitostí Ruska. Šéf ruskej diplomacie poznamenal, že Spojené štáty ešte nie sú pripravené znovu potvrdiť dohodu medzi Moskvou a Washingtonom o nezasahovaní do vzájomných záležitostí..

VIEME MEDZI PRVÝMI: Čaputová pricestuje v júni do Česka. Poznáme detaily
Novou hlavou Slovenského štátu bude po prvý krát oficiálne žena. Inaugurácia Zuzany Čaputovej nás čaká už 15. júna. Bývalá právnička už zbiera prvé zahraničné ceny, nafotila oficiálny prezidentský portrét a bola si už pozrieť prezidentský palác.... Čítať ďalej
16 | 05 | 2019 | Roman Suchý


"Ešte raz zdôrazňujem: Spojené štáty boli iniciátorom tejto výmeny poznámok. Už niekoľko rokov, počnúc administratívou Baracka Obamu, ponúkame našim americkým partnerom, aby túto dohodu opätovne potvrdili, ale zatiaľ nie sú na to pripravení," poznamenal.

Lavrov odovzdal americkému ministrovi memorandum s faktami amerického zasahovania do záležitostí Ruska. "Táto téma môže byť preberaná donekonečna. Kým nebudeme mať na stole konkrétne fakty, nebudeme schopní o tejto téme hovoriť dospelým spôsobom," povedal Lavrov.

Pompeo sa vyjadril v nádeji, že sa "zasahovanie" do volebných procesov už nezopakuje. "Povedal som, že Rusko môže podniknúť kroky, aby preukázalo, že tento druh činnosti je vecou minulosti; dúfam, že Rusko využije týchto príležitostí, "vyjadril sa Pompeo na tlačovej konferencií.