Maďarsko: Merkelová jasne odmietla Orbánov návrh, aby sa EPP otvorila Salvinimu
16 | 05 | 2019 I tasr

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla návrh predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, podľa ktorého by sa Európska ľudová strana (EPP) mala otvárať pravicovo-populistickej strane Liga Severu Mattea Salviniho.


Podľa spravodajského servera 24.hu na otázku nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung, či si dokáže predstaviť približovanie európskych ľudovcov s talianskou Ligou Severu, kancelárka povedala iba stručné "nie".

Na opakovanú otázku, či nebude EPP spolupracovať so Salviniho stranou alebo s podobnými zoskupeniami, Merkelová reagovala, že je zrejmé, že ide o strany s markantne odlišnými postojmi, čo sa prejavuje napríklad v otázke migrácie.

Orbán po schôdzke so Salvinim v Budapešti 2. mája opätovne varoval pred tým, aby sa EPP spájala s ľavicou, ktorá presadzuje migráciu a ktorá podľa Salviniho chce uškodiť európskemu ľudu.

Maďarský premiér podotkol, že EPP nie je otvorená spolupráci so Salvinim a s jeho alianciou krajne pravicových strán. Európa ale v eurovoľbách podľa Orbána rozhodne o tom, či bude podporovať prisťahovalectvo, alebo nie.

Na novinársku otázku, či chce Orbánova strana Fidesz zostať členom EPP, maďarský ministerský predseda povedal iba toľko, že ak sa EPP bude viazať k ľavici, potom si tam Fidesz ťažko nájde miesto. "EPP by mala byť otvorená pravici, mala by sa otvoriť smerom k Salvinimu," dodal Orbán.