Jemen: Letectvo Saudskej Arábie zaútočilo na ciele kontrolované povstalcami
16 | 05 | 2019 I tasr

Saudská Arábia vo štvrtok letecky zaútočila na oblasť v okolí jemenského hlavného mesta Saná, ktoré ovládajú šiitskí povstalci. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z prostredia povstalcov a na svedkov. 


Vzbúrenci v utorok uviedli, že pomocou dronov zasiahli niekoľko podstatných cieľov Saudskej Arábie.

Jeden zo svedkov agentúre AFP oznámil, že v centre mesta Saná počul hlasný výbuch. Útoky neskôr potvrdila aj koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá podporuje jemenskú vládu.

Televízna stanica al-Masíra, kontrolovaná jemenskými povstalcami, zo začiatku na Twitteri informovala o šiestich útokoch v okrese Arhab v provincii Saná. Neskôr oznámila aj ďalšie, z ktorých jeden zasiahol priamo hlavné mesto.

Jemenskí šiitskí povstalci, tzv. húsíovia, ktorých podporuje Irán, sa prihlásili k zodpovednosti za utorňajšie útoky na ropovodné potrubie, ktoré boli podľa nich odpoveďou na "zločiny" spáchané Rijádom počas vojny.

Blízkovýchodný Jemen je v zovretí krvavej občianskej vojny už tri roky - odvtedy, ako húsíjski povstalci obsadili väčšinu územia krajiny vrátane hlavného mesta Saná. Vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie proti nim bojuje od roku 2015 s podporou medzinárodne uznanej jemenskej vlády.

Minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov (SAE) Anwar Karkáš v stredu vyhlásil, že koalícia podnikne za utorkové útoky na civilné ciele "tvrdú odvetu".