Česko sa lúčilo s Václavom Postráneckým: Národné divadlo bolo preplnené na prasknutie!
16 | 05 | 2019 I Roman Suchý

V českom Národnom divadle sa dnes ľudia naposledy lúčili s obľúbeným hercom Václavom Postráneckým. Zomrel po ťažkej chorobe 7. mája vo veku 75 rokov. Už pred začiatkom ceremoniálu, ktorý sa začal o 11:00, bolo divadlo preplnené na prasknutie.


Postránecký bol dlhoročným členom činoherného súboru prvej českej scény, venoval sa dabingu a známy je z mnohých filmových a televíznych úloh. V Národnom divadle strávil takmer štyri desiatky rokov. Aj preto sa divadlo rozhodlo, že mu vystrojí naozaj dôstojný smútočný obrad.

Ľudia už pred začiatkom pietnej akcie zaplnili foyer divadla, kde bola umiestnená kondolenčná kniha. Pred začiatkom obradu sa ludia mohli pokloniť pri rakve umiestnenej na pódiu, ktoré bolo plné smútočných vencov a kvetín.

Po celú dobu stála pri rakve čestná stráž zložená z jeho bývalých kolegov. Nechýbali medzi nimi ani Jiřina Bohdalová, Petr Kostka, Jaromír Hanzlík či František Němec. Na poslednú cestu Postráneckému zaspieval Ondřej Brzobohatý.

https://www.hlavnydennik.sk/2019/05/16/az-vyhynie-ludstvo-akademik-naznacil-co-pride-po-apokalypse/

V divadle bolo k dispozícii zhruba 900 miest a ceremoniál trval približne 50 minút. Medzi smútočnými hosťami nechýbala vdova Helena a ďalší členovia hercovej rodiny.

O jedenástej predpoludním sa opona pomaly roztiahla. Na úvod zaznel hlas samotného Postráneckého, u jeho rakvy sa striedala čestná stráž. Ako prvý sa slová chopil šéf divadla Jan Burian. Toho následne vystriedala herečka Medvecká, ktorej sa pri jej reči miestami silno triasol hlas. "Budeš nám chýbať, Václav. Moc. Česť tvojej pamiatke," odkázala.

Po konečnom uzavretí rakvy nasledoval niekoľkominútový potlesk v stoji. O spoločenskej udalosti informoval český portál stars24.cz.