Komentár Petra Tomečka: Vojna šniclov? Sebastian Kurz kritizuje regulácie EÚ a má pravdu
15 | 05 | 2019 I Peter Tomeček

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz rozmetal „regulačné šialenstvo“ Európskej únie a vyzval na likvidáciu až tisíc nariadení. Stredopravý líder sa pripravuje na rozhodujúce voľby do Európskeho parlamentu. Jeho posolstvo je jednoznačné a nedá sa inak ako súhlasiť. Paradoxom je, že si vďaka tvrdému reformnému kurzu bruselského molocha výslužil označenie extrémista a liberálne média ho začínajú radiť k politikom ako Salvini a podobne. Prirodzene, zdravý sedliacky rozum nikdy nebol doménou kaviarenských progresivistov.


"Ľudia požadujú odpovede od EÚ na hlavné otázky, ako sú bezpečnosť, kontrola vonkajších hraníc alebo zmena klímy," uviedol Kurz vo vyhlásení zaslanom rakúskej tlačovej agentúre APA v nedeľu. „Ale nikto nepotrebuje predpisy EÚ o tom, ako vyrábať rezeň alebo hranolky.“ 

„Namiesto toho, aby EÚ žiadala čoraz viac peňazí, by mala prestať hovoriť ľuďom čoraz viac o tom, ako žiť,“ dodal 32-ročný líder a vyzval na zrušenie 1000 nešpecifikovaných nariadení EÚ.

 
Na čo teda mieri Sebastian Kurz?

Odpoveď je úplne jednoduchá. Ako líder kandidátky NÁRODNEJ KOALÍCIE do eurovolieb som si prešiel zápisnice nášho Eurovýboru v NR SR.

Dámy a páni, my na Slovensku o prichádzajúcich nariadeniach nielenže nehlasujeme, ale ani nediskutujeme. Berieme ich iba na vedomie a dokážeme takýmto spôsobom vybaviť v jednom uznesení aj vyše 150 návrhov nariadení, ktoré k nám prichádzajú z EÚ.

Hanbil by som sa za to brať plat!

Sebastian Kurz tak mieri na to, že  náš vzťah k politike európskych záležitosti je výsostne našou domácou politickou úlohou. Jeho osobný príbeh za posledné dva roky je toho - v podmienkach Rakúska živým svedectvom a inšpiráciou ako to robiť.

NA PULZE DŇA: Stromček končí ako generálny manažér Smeru. Opäť je v tom Kočner
Bývalý štátny tajomník ministerstva dopravy za Smer Viktor Stromček skončil ako generálny manažér najsilnejšej vládnej strany. Denník N píše, že ide o SMS-ky s Mariánom Kočnerom. Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Od nástupu do funkcie v roku 2017 sa Kurz nezhodol s Bruselom v mnohých otázkach, najmä v oblasti prisťahovalectva. Už dávnejšie vyzval na sankcie voči štátom EÚ, ktoré prijímajú príliš veľa migrantov, a uzavrel hranice svojej krajiny s Maďarskom a Slovinskom, aby zastavil tok migrantov.

Kurz úplne neodmietol myšlienku Európskej únie, ale odmietol jej „paternalizmus“ a vyzval tento mesiac na „generačnú zmenu v hornej časti“ bloku.

Rakúsky líder nie je prvým politikom, ktorý zaútočil na predpisy Únie. Bývalý britský minister vnútra Boris Johnson tiež opakovane kritizoval nezmysly, s ktorými prišli bruselskí byrokrati.

Otázkou zostáva: Vieme čo chceme my, tu doma na Slovensku? A preto ak tak radi hovoríme o konsenze v zahraničnej politike -  v tomto prípade, politike európskych záležitosti je výzvou pre strany s národným a kresťansko-sociálnym pilierom, aby tento konsenzus nanovo definovali. Nie probruselsky, ale proslovensky.

NÁRODNÁ KOALÍCIA túto platformu ponúka nielen teraz pri eurovoľbách ale aj do budúcnosti.

Tvorme spolu silný hlas Slovenska v europarlamente!

(Peter Tomeček je podpreseda NÁRODNEJ KOALÍCIE  a líder jej kandidátky do eurovolieb)