USA sa blíži k bankrotu! Vieme, o koľko musia znížiť rozpočet
15 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Nad Spojenými štátmi visí hrozba bankrotu, ktorá vyvolala potrebou znížiť rozpočet o 100 miliárd dolárov, ak to Kongres pred októbrom nevyrieši, uviedla televízia CNN.


Ako kanál poznamenal, hoci táto kríza by mohla potenciálne viesť ku globálnej katastrofe, a Washington si je vedomý hroziacej katastrofy. Konkrétny plán politici ešte nemajú.

Americká vláda sa rúti plnou parou smerom k potenciálnej finančnej kríze a nikto vo Washingtone nevie, ako ju zastaviť.

Kým americkí zákonodarcovia hovoria o impeachmente, zatiaľ nedošlo k žiadnemu pokroku na dosiahnutie dohody o rozpočte alebo rozšírenie právomocí federálnej vlády na pôžičky. V dôsledku toho je možný extrémne nepríjemný scenár: nútené zníženie rozpočtu o 100 miliárd dolárov a bezprecedentný defolt verejného dlhu, čo môže vyvolať globálnu ekonomickú katastrofu.

Každý vie o tejto hroziacej katastrofe, ale zdá sa, že nikto nemá plán, ako jej zabrániť. "Toto je jeden z tých prekérnych momentov, kedy im slučka visí nad hlavou," informuje CNN.

Teraz navyše nie je jasné, kto je s kým v spore, pretože prezident Donald Trump a republikáni v Kongrese nie sú medzi sebou spokojní, navyše nie je jasné, čo demokrati prijmú v Snemovni reprezentantov.

Poslednými známkami kríza v Kongrese bola viacročné rokovania o pomoci štátom postihnutých hurikánmi, povodňami a požiarmi. Obe strany sú zvyčajne na týchto témach pomerne ľahko dôjdu ku konsenzu, ale tentoraz to nebolo dosiahnuté kvôli nesúvisiacim problémom.

"Ak sa s tým nedokážeme vyrovnať, čo urobíme s vážnejšími problémami?" kladie otázku predseda asignačného výboru Senátu Richard Shelby. "Dúfam, že to nie je predzvesť budúcich udalostí."

Takmer desať rokov americkej vlády prechádzali z jednej daňovej a finančnej krízy do druhej. Trump sa však teraz stal "čiernym koňom", ktorého nepredvídateľný štýl je predzvesťou pohromou Kongresu. Po mnoho mesiacov prezident bojoval s demokratmi kvôli kontroverzii ohľadom prideleniu dotácií Portoriku, ktoré utrpelo veľké škody zavinené hlavne počasím.

Shelby pripomenul, že ak Kongres nedosiahne dohodu o zvýšení rozpočtových obmedzení dobrovoľných výdavkov - tj. Prípadných iných výdavkov, než je štátny program sociálneho zabezpečenia a zdravotnej pomoci - potom sa v októbri rozpočtové výdavky automaticky znížia o 100 miliárd dolárov. V roku 2017 Kongres odsúhlasil predĺženie tohto ustanovenia na dva roky. Pokiaľ zákonodarcovia neschvália budúce zvýšenie, rozpočtu bude vrátený na úroveň roku 2011.

Guaidó prosí armádu USA o nastolenie demokracie vo Venezuele.
Zvláštny “vyslanec” venezuelskej opozície v USA, Carlos Vecchio sa budúci týždeň stretne s členmi Južného velenia americkej armády, aby diskutovali o stratégii zmeny režimu v latinskoamerickej krajine. Potvrdil to samozvaný a dočasný prezident... Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič


Zákonodarcom sa aj skôr darilo dospieť k dohode v rámci neuveriteľne zložitých vyjednávaní, ktorá zrazu prijala notoricky známych "králikov z klobúka". Súčasne, cez zimný shutdown v roku 2018 (zastavenie práce a výplat 800 tisícom štátnych zamestnancov - pozn. Red.), fungoval proces rozpočtovania neuveriteľne hladko a 75% vládnej činnosti je financovaných prostredníctvom štandardných mechanizmov.

Na rozdiel od dotácií štátom postihnutých zlým počasím majú rokovania o limite štátneho dlhu krátke termíny. Okrem toho ich neúspech je plný nemenej závažných následkov. Napríklad pre republikánov bude toto fiasko znamenať výrazné zníženie financovania obranného programu. Demokrati sa budú musieť vyrovnať s rovnako bolestnými škrtmi v domácich výdavkoch.

Podľa viacerých zákonodarcov a ich asistentov, s ktorými CNN hovorila, majú tieto termíny tendenciu poháňať obe strany a vyhliadky na nesplatenie verejného dlhu obe strany nepoteší. Shelby sa však obáva, že jeho kolegovia a Biely dom tejto hrozbe nevenujú dostatočnú pozornosť.

NA PULZE DŇA: Irán oficiálne pozastavil plnenie záväzkov z jadrovej dohody
15 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Americký minister financií Stephen Mnuchin vyzval zákonodarcov, aby zvýšili strop štátneho dlhu, a čím skôr, tým lepšie, ale tí sa stále nechcú vzdať páky, ktorú možno použiť pri diskusii o takýchto horúcich témach, ako je imigrácia.

Republikánsky kongresman Tom Cole povedal, že Shelbyho varovanie by malo byť počuté v oboch komorách Kongresu. "Obe strany sa domnievajú, že môžu situáciu využiť ako páku, ale ako sa mi zdá, nie je to tak," poznamenal politik." Zakaždým, keď sa o to pokúsite, všetko skončí zastavením práce vlády."