ŠEFČOVIČ V AIR FORCE ONE: Čo robil na palube s Trumpom?
15 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Tankery s americkým skvapalneným plynom vyplávali z amerického mesta Hackberry do Európskej únie. Námorná trasa umožní každému európskemu štátu odoberať zemný plyn z troch rôznych zdrojov.






Európska únia ukončila desaťročný proces budovania zvýšeneého energetického zabezbečenia. Rozbehnutie nového biznisu za miliardy eur v utorok v USA slávnostne spustili americký prezident Donald Trump a slovenský podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

„Otvorenie projektu Cameron LNG je konkrétnym dôkazom nášho strategického partnerstva v oblasti energetickej bezpečnosti a spolupráce,“ povedal podpredseda Európskej komisie zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič. V plynových rúrach slovenských domácností môže americký plyn prúdiť už dva roky po tom, čo sa dobuduje prepojenie s poľským terminálom Świnoujści. Spojenie so slovenskými Veľkými Kapušanmi financuje Európska únia, ktorá do vyššej energetickej bezpečnosti starého kontinentu investovala už 656 miliónov eur.

Slovensko bude o pár rokov odoberať americký plyn len v prípade, ak bude lacnejší ako ten ruský, alebo ak príde k podobnému prerušeniu dodávok ako začiatkom roka 2009.

NA PULZE DŇA: Stromček končí ako generálny manažér Smeru. Opäť je v tom Kočner
Bývalý štátny tajomník ministerstva dopravy za Smer Viktor Stromček skončil ako generálny manažér najsilnejšej vládnej strany. Denník N píše, že ide o SMS-ky s Mariánom Kočnerom. Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | Roman Suchý


„Akoby to bolo len včera, keď Európa musela čeliť energetickej kríze, ktorá mnohé krajiny prinútila rozhodnúť sa, či plyn pôjde domácnostiam, nemocniciam, alebo priemyslu,“ uviedol Šefčovič.

Ten je po slovenskom premiérovi Petrovi Pellegrinim v krátkom čase už druhým Slovákom, ktorý mohol osobne rokovať s americkým prezidentom. Maroš Šefčovič mal totiž možnosť letieť s Donaldom Trumpom lietadlom Air Force One. Spolu s nimi letel aj americký veľvyslanec pri Európskej únii Gordon Sondland.

Pred spustením novej americkej trasy bola Európska únia schopná ročne doviezť 72 miliárd kubických metrov skvapalneného plynu. Od utorka to môže byť až 210 miliárd kubických metrov, čo je približne polovica súčasnej spotreby plynu.

„Pri dodávkach plynu do Európy máme ambíciu súperiť o prvé miesto s Ruskom,“ vyhlásil ešte minulý rok americký prezident Donald Trump po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vo fínskych Helsinkách.

Američania v súčasnosti môžu ročne skvapalniť približne 28 miliárd kubických metrov zemného plynu a táto kapacita má do roku 2023 narásť až na 80 miliárd kubických metrov. Zároveň v rozmedzí rokov 2017 až 2023 má celosvetový trh so skvapalneným plynom narásť z 391 na 505 miliárd kubických metrov. Dôvodom sú nové technológie umožňujúce čoraz lacnejšiu prepravu zemného plynu.

„Sme svedkami historickej udalosti a dúfam, že nový plynovod posilní vzájomné obchodné vzťahy aj mimo energetickej oblasti,“ dodal Šefčovič. Americký prezident sa totiž dlhodobo vyhráža zvýšením ciel na európske automobily, a to až na úroveň 25 percent. Spustenie miliardového biznisu pravdepodobne stlmí jeho snahy o vyostrenie obchodnej vojny s Európskou úniou.

informácie priniesol denník Pravda