Obchodná vojna pokračuje. Čína zvýši clo na tovar zo Spojených štátov
15 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Čína zavedie od 1. júna vyššie dovozné clá na rôzne skupiny amerického tovaru, napísal The Guardian.


Jedná sa o recipročný ťah na kroky Spojených štátov, ktorý Peking prijal napriek varovaniu amerického vodcu Donalda Trumpa ohľadom nebezpečenstva zhoršenia obchodnej vojny.

Podľa čínskej vlády sa zvýšenie cla na 25% dotkne asi 2500 amerických výrobkov z potravín a spotrebného tovaru, chemikálií a rôznych zariadení. Obmedzenie budú platiť od 1. júna.

Podľa novín Čína ignorovala varovanie amerického vodcu Donalda Trumpa o nebezpečenstve zhoršenia obchodnej vojny a reagovala na zvýšenie ciel Spojených štátov.

Krátko pred vyhlásením zavedení cla na tovar z USA varoval Trump čínske úrady pred odvetnými krokmi.

"Otvorene hovorím Si Ťin-pchingovi - si jeden z mnohých priateľov v Číne. Čína bude veľmi trpieť, ak dohoda nevyjde, pretože spoločnosti sa budú musieť presťahovať z Číny do iných krajín," napísal prezident na Twitteri.

"Čína ťažila mnoho rokov na úkor Spojených štátov, naši prezidenti neurobili svoju prácu. Čína by teda nemala reagovať spôsobom, že ​​bude to len horšie! "Dodal šéf Bieleho domu.

Le Penová "údajne" spravila neonacistické gesto. Pritom ide len o imitáciu emotikonu
Líderka francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie Marine Le Penová sa v utorok počas návštevy Estónska odfotografovala s miestnym aktivistom radikálnej Konzervatívnej ľudovej strany, pričom ukázali gesto typické pre ľudí hlásajúcich... Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | TASR


Peking však zdôraznil, že nemá v úmysle ustúpiť tlaku Spojených štátov. Washington bol zkritizován za "zhoršovanie čínsko-amerického hospodárskeho a obchodného napätia, v protiklade ku konsenzu medzi Čínou a Spojenými štátmi na riešenie obchodných sporov prostredníctvom konzultácií, a ohrozil záujmy oboch strán a nesplnil celkové očakávania medzinárodného spoločenstva".

Podľa The Guardianu viedlo ku zavedeniu nových ciel zo strany Číny k prudkému poklesu amerických akciových indexov. Priemyselný index Dow Jones poklesol o viac ako 600 bodov po tom, čo boli nádeje na rýchle vyriešenie sporu nahradené obavami z "dlhej a deštruktívnej" obchodnej vojny.