Nemecký poslanec vo Venezuele: Madurova vláda nekončí, stabilizuje sa
15 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Spojené štáty podporujú opozičnú stranu Juana Guaidóa a tým zväčšujú medzeru medzi Guaidóm a vládou prezidenta Nicolasa Madura a torpéduje tak snahy o nájdenie riešenia prostredníctvom rokovaní.


Nemecký poslanec Andrej Hunka zo strany Die Linke sa nedávno vrátil z desaťdňovej fakultatívnej cesty do Venezuely. V rozhovore pre Real News Network popísal situáciu vo Venezuele.

"Guaidó si myslí, že v tejto chvíli sú rokovania považované za stratégiu vlády, ktorá chce získať čas. Vidí, že rokovania by pomohli stabilizovať vládu, preto sa nezaujíma o rokovania," povedal Hunk, "všeobecne to neodmietol, ale zdá sa, že jeho súčasnou stratégiou je rýchle zvrhnutie Madura."

Hunk vysvetlil, že Maduro je otvorenejší na rokovanie ako Guaidó, ale obáva sa, že americká intervencia nepredstavuje výzvy pre vyjednávanie, pretože "väčšina partnerov pre vyjednávanie je závislá na americkej politike". Madurova vláda je teraz silnejšia ako pred dvoma mesiacmi. Obavy z úspešného prevratu sa zmenšili.

"Nemám dojem, že by bola Madurova vláda blízko kolapsu. Nie je to len vojenská podpora vlády. To je prinajmenšom podpora významnej časti venezuelskej populácie, obzvlášť obyvatelia slumov, tzv. Favelas, "spomínal Hunk," po amerických hrozbách a ekonomických sankciách som počul veľa hlasov kritických voči Maduro, ale tiež hovorili, že sú proti týmto vojenským hrozbám a podporí vládu proti týmto hrozbám a proti ekonomickým sankciám."

USA sa blíži k bankrotu! Vieme, o koľko musia znížiť rozpočet
Nad Spojenými štátmi visí hrozba bankrotu, ktorá vyvolala potrebou znížiť rozpočet o 100 miliárd dolárov, ak to Kongres pred októbrom nevyrieši, uviedla televízia CNN. Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Hunka sa stretol s predstaviteľmi opozície, vrátane Guaidóa, stúpencami Madura a so zástupcami Platformy pre obranu ústavy, ktorá je väčšinou tvorená kritiky chavismu.

"Premýšľa o tom, ako znovu obnoviť ústavný poriadok," dodal Hunk, "napríklad, návrh na vytvorenie novej ústrednej volebnej komisie a na to, aby sa konalo referendum venezuelského ľudu, ak by sa mali konať nové všeobecné voľby, ktoré by mali zahŕňať prezidentské a parlamentné voľby."

Hunk sa tiež stretol s Laeticiou Courtois, ktorá reprezentuje Medzinárodný červený kríž vo Venezuele. Tá povedala, že Červený kríž nemal žiadne problémy s Madurovou vládou alebo s Colectivos.

"Je však jasné, že ekonomické sankcie voči Venezuele naďalej najviac poškodzujú najchudobnejších Venezuelčanov," dodal Andrej Hunk.