Le Penová "údajne" spravila neonacistické gesto. Pritom ide len o imitáciu emotikonu
15 | 05 | 2019 I TASR

Líderka francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie Marine Le Penová sa v utorok počas návštevy Estónska odfotografovala s miestnym aktivistom radikálnej Konzervatívnej ľudovej strany, pričom ukázali gesto typické pre ľudí hlásajúcich nadradenosť bielej rasy. Spojením palca s ukazovákom ruky vytvorili kruh a ostatné tri prsty držali vystreté, informoval v utorok spravodajský portál France Info.


Le Penová tvrdila, že toto gesto síce pozná, ale z potápania ako znak, že je všetko v poriadku. Keď ju kolegovia informovali, že má aj iný význam, požiadala o odstránenie fotografie z facebookového konta estónskeho aktivistu Ruubena Kaalepa, s ktorým si urobila selfie.

Rovnaké gesto pritom nedávno, pri skladaní prísahy v estónskom parlamente, použili Martin a Mart Helmeovci, ktorí kandidovali za EKRE. Obaja sa neskôr stali členmi estónskej vlády: otec Mart Helme je ministrom vnútra a jeho syn Martin vedie rezort financií.

Americký farmár si musel vreckovým nožíkom odrezať nohu
Farmár z amerického štátu Nebraska bol nútený odrezať si vreckovým nožíkom nohu pod polenom po tom, čo mu končatina uviazla v poľnohospodárskom stroji. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News. Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | TASR


V súdnej sieni počas čítania obvinení toto gesto urobil aj Brenton Tarrant, ktorý v marci v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch zastrelil 51 ľudí.

Le Penovej návšteva v Estónsku bola súčasťou jej turné po Európe na podporu partnerských strán RN pred voľbami do Európskeho parlamentu. Ich vízia je vytvoriť v europarlamente veľkú skupinu pozostávajúcu z nacionalistických politických subjektov.