Iránsky minister obrany Hátamí: Irán porazí americko-izraelskú alianciu
15 | 05 | 2019 I TASR

Irán porazí americko-izraelskú alianciu, vyhlásil v stredu iránsky minister obrany Amír Hátamí.


"Porazíme americko-sionistický front," uviedol podľa agentúry Reuters. Dodal, že obranno-vojenská pripravenosť Iránu je na najvyššej úrovni a môže čeliť akýkoľvek hrozbám a neúmerným požiadavkám.

Iný iránsky predstaviteľ uviedol v stredu pre Reuters, že Teherán je pripravený na všetky scenáre "od konfrontácie po diplomaciu", ale USA si nemôžu dovoliť ďalšiu vojnu na Blízkom východe.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyhlásil, že jeho krajina bude stáť po boku Spojených štátov pri konfrontácii s Iránom. "Spája nás túžba zastaviť iránsku agresiu," uviedol. "Izrael a všetky krajiny v tomto regióne a všetky krajiny, ktoré sú za mier vo svete, by mali stáť po boku so Spojenými štátmi proti iránskej agresii".

Rada Európy vyzvala na zamedzenie diskriminácie LGBTI osôb
Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland v stredu vyhlásil, že LGBTI osoby musia byť chránené pred diskrimináciou príslušnými zákonmi aj ich uplatnením v praxi. Vyjadril sa tak pred piatkovým Medzinárodným dňom proti homofóbii a... Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | TASR


USA minulý týždeň do oblasti Perzského zálivu v reakcii na údajné hrozby zo strany Iránu vyslali útočnú skupinu pozostávajúcu z lietadlovej lode a ďalších plavidiel, ako aj strategické bombardéry. Spojené štáty v piatok taktiež ohlásili, že na Blízky východ presunú aj protiraketový systém typu Patriot.

Spojené štáty v stredu nariadili, aby z amerického veľvyslanectva v irackej metropole Bagdad odišli všetci zamestnanci, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná pre základné fungovanie diplomatickej misie.