India odkladá odvetné clá voči USA až po voľbách.
15 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

India opäť predĺžila lehotu na odvetné uloženie ciel pre dovoz amerických výrobkov o ďalší mesiac. Dillí dúfa, že obchodný spor s Washingtonom, sa po ukončení všeobecných volieb a vytvorení novej vlády definitívne vyrieši.


Dovozné clá na americké výrobky, nevojdú do platnosti až do 16. júna, informovalo o tom indické Ministerstvo financií. „K tomuto kroku sme pristúpili s prihliadnutím na skutočnosť, že Spojené štáty ešte nestiahli všeobecné zavedenie ciel pre Indiu.“ 


USA a India sa zapojili do obchodných rozhovorov takmer rok po tom, čo Washington uvalil clá vo výške 25 % na dovoz indickej ocele a 10 % na jej hliník. India pripravila vlastné odvetné opatrenia proti USA, ktoré ale odmietla zaviesť ešte pred prijatím záverov obchodných rokovaní s Washingtonom.


Americký prezident Donald Trump, ktorý nazval Indiu „národom s vysokými clami“ a opakovane ju obviňuje z toho, že neposkytuje USA dostatočný prístup na svoje trhy, sa usiluje o dosiahnutie „lepšej dohody“. V marci dal Trump Indii 60 dňovú lehotu pred ukončením spoločných záväzkov na programe všeobecného systému ciel (GSP), podľa ktorého mala India dohodnuté nulové sadzby na vývoz do USA až do výšky 5,6 miliardy USD.


Lehota mala skončiť už začiatkom mája, ale keďže USA doposiaľ nestiahli tento záväzok z GSP, India dúfa, že dosiahnu ešte spoločnú dohodu po tom, ako skončia tento týždeň indické všeobecné voľby. 


Počas návštevy amerického ministra obchodu Wilbura Rossa minulý týždeň bolo jasné, že Washington sa nechystá stiahnuť z dohody GSP, pokým nenastúpi nová indická vláda. USA chcú dať novej vláde príležitosť, aby spoločne vyriešili tieto záležitosti.