Mogheriniová: USA a Irán by sa mali vyhnúť akejkoľvek vojenskej eskalácii
Spojené štáty a Irán by mali zachovať "maximálnu zdržanlivosť" a vyhnúť sa akejkoľvek vojenskej eskalácii, uviedla v pondelok šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová po stretnutí s ministrom zahraničných vecí USA Mikeom Pompeom. Informovala o tom agentúra AFP.

Mogheriniová uviedla, že Pompeo v Bruseli "jasne počul", že ide o "rozhodujúcu a chúlostivú situáciu", ktorá si vyžaduje, aby sa zachovala "maximálna zdržanlivosť a krajiny by sa mali "vyhnúť akejkoľvek eskalácii na vojenskej strane."

Obavy z vojenskej eskalácie medzi Spojenými štátmi a Iránom okrem Mogheriniovej vyjadrili v pondelok aj ministri zahraničných vecí Nemecka a Británie.

"Sme znepokojení vývojom udalostí a napätím v danom regióne," povedal nemecký minister zahraničných vecí Maas šéfovi americkej diplomacie. Pompeo sa rozhodol pre nečakanú návštevu Bruselu, kde v pondelok zasadala Rada EÚ pre zahraničné veci, aby s európskymi partnermi rokoval o "naliehavých záležitostiach" vrátane Iránu.

"Nechceme, aby to viedlo k vojenskej eskalácii," zdôraznil Maas pred Pompeom. Reagoval na skutočnosť, že Spojené štáty uplynulý týždeň vyslali do oblasti Perzského zálivu útočnú skupinu pozostávajúcu z lietadlovej lode a ďalších plavidiel, ako aj svoje bombardéry, pričom v piatok ohlásili aj presun batérie rakiet typu Patriot na Blízky východ. Tieto kroky sú podľa Washingtonu reakciou na obavy z možného zámeru Teheránu zaútočiť na americké sily alebo záujmy v regióne.

Pred nebezpečenstvom konfliktu, ktorý by mohol aj "náhodne" vypuknúť v Perzskom zálive, varoval tiež britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. "Sme veľmi znepokojení rizikom konfliktu, ktorý by sa mohol udiať náhodne pri eskalácii, ktorú nemá v úmysle ani jedna strana, ale mohla by sa skončiť istým druhom konfliktu," uviedol Hunt pri príchode na zasadnutie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ.
Hunt, Maas a ich francúzsky kolega Jean-Yves Le Drian sa zúčastnili v pondelok na rozhovoroch s Pompeom po spoločnom stretnutí s Mogheriniovou zameraným na snahu zachrániť jadrovú dohodu s Iránom.