Maďarský provládny server: Schôdzka Orbána s Trumpom bola obrovským úspechom
14 | 05 | 2019 I tasr

Americký prezident Donald Trump v pondelok na schôdzke s maďarským premiérom Viktorom Orbánom vo Washingtone pochválil Maďarsko za to, že je hrdým a dobrým členom NATO. O Orbánovi povedal, že si ho ctia v celej Európe a že robí dobrú prácu, pretože zachováva bezpečnosť vo svojej krajine, vyzdvihol v utorok provládny spravodajský server Origo.hu.


Schôdzka zožala obrovský úspech na spoločenských sieťach, konštatoval Origo.hu, podľa ktorého Orbán Trumpovi zdôraznil, že už viackrát vyhral parlamentné voľby a že maďarská ústava z roku 2011 sa osvedčila.

Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) poznamenalo, že po schôdzke amerického prezidenta s Orbánom nevzniklo žiadne veľké vyhlásenie a na stretnutí nedošlo zdanlivo k žiadnym konfliktom. Maďarský premiér však môže z návštevy Bieleho domu celkom dobre profitovať.

"Analytici čakali uzavretie veľkého zbrojárskeho obchodu, nakoniec však z toho vzišiel iba obyčajný rozhovor," konštatoval HVG.

"Schôdzka bola istým obratom k lepšiemu, pretože na rozdiel od predchádzajúcich amerických prezidentov Trump konečne Orbána prijal," povedal pre HVG politológ Péter Krekó.

Podľa analytika Csabu Tótha nebol Orbán pre Trumpa žiadnym "mimoriadnym lídrom", ale iba posledným v rade krajín Vyšehradskej štvorky.