Le Penovú čakal v River Parku nemilý zážitok. Antifa ju privítala so 112 decibelmi hudby
14 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Aktivista Robert Mihály, ktorý bol jedným z organizátorov protestu, sa s tým nebabral a priniesol silný zvukový systém priamo pod okná hotela. Stretla sa tam celá antifašistická "smotánka".


pred začiatkom konferencie európskej frakcie Európa národov a slobody prišiel Boris Kollár ku skupine protestujúcich ľudí a nesie im croissanty s francúzskymi vlajkami.

Protestujúci bubnujú a kričia na nich, že sú fašisti. Kollár sa snaží niečo povedať do megafónu, jeho straníci si protestujúcich natáčajú. Následnie niekto vzal croissant a hodí ho po Kollárovi, no netrafil sa. O chvíľu začali vzduchom lietať ďalšie.

„Doniesli sme im jedlo a oni ho rozhádzali po zemi, rozdupali ho a hádzali ho po nás. Toto je tá slušnosť Progresívneho Slovenska? Hádzať jedlom? Ja sa obávam, že toto je ďalší extrém,“ povedal Kollár. Miroslav Beblavý a Ivan Štefunko tvrdia, že jedlo nehádzali ich straníci. Dodali, že k ich protestu sa mohol pripojiť hocikto a nenesú za nich zodpovednosť.

Kollár: Európsky dom chceme opraviť, nie zbúrať
Kollár uviedol, že keď chce jeho hnutie chrániť tradície, európske hranice či rodiny, prídu takzvané „elity" a začnú nálepkovať. Čítať ďalej
13 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Zároveň podľa Beblavého Kollár s megafónom dav provokoval a jeho kolega Peter Pčolinský sa ľuďom údajne posmieval. „Správali sa nesmierne arogantne a agresívne,“ povedal Beblavý pre SME.

Niektorí ďalší straníci hnutia SME RODINA boli situáciou šokovaní. Okresný predseda za Kežmarok Ján Jedinák na svojom Facebooku dokonca napísal, že ich tam aj opľúvali. K tomu všetkému tam bola pustená hudba, ktorú si táto "akčná" antipravicová skupina vždy berie na svoje protesty. Zvukový systém bol použitý napríklad aj na antifašistických pochodoch v Bratislave. Podľa tvrdení účastníkov protestu dosahovala hudba až 112 decibelov, čo je extrémne vysoká hodnota.