Filipíny: Duterte zvíťazil v kľúčových voľbách, ovládol poslednú baštu opozície
14 | 05 | 2019 I tasr

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte zaznamenal drvivé víťazstvo v kľúčových voľbách do hornej komory parlamentu. Takmer kompletné výsledky pondelkových volieb ukazujú, že Duterteho spojenci úplne ovládnu Senát, ktorý bol jednou z posledných bášt opozície. Informovala o tom v utorok agentúra DPA. 


Získanie senátnej väčšiny umožní Dutertemu presadiť dôležité legislatívne zmeny vrátane obnovenia trestu smrti, zníženia veku trestnej zodpovednosti a zmeny ústavy, ktorá by umožnila federalizáciu krajiny. Kritici sa obávajú, že by Duterte mohol týmto spôsobom odstrániť aj ústavné obmedzenia počtu prezidentských funkčných období.

Filipínci v pondelok rozhodovali o novom zložení dolnej komory Kongresu, obsadení polovice kresiel v Senáte, ako aj o guvernéroch, starostoch a členoch mestských rád v 81 provinciách.

Najväčší politický význam však mali voľby do Senátu, ktorý doteraz kontrolovala opozícia. Po zrátaní zhruba 94 percent odovzdaných hlasov koalícia podporujúca Duterteho získa všetkých 12 z 24 kresiel, o ktoré sa v pondelok súperilo. Najúspešnejší z opozičných kandidátov je na 14. mieste a ostatní zaostali ďaleko za ním. Oficiálne výsledky budú známe až zhruba o týždeň.

Pondelňajšie voľby boli všeobecne považované aj za referendum o nezriedka kontroverznej politike prezidenta Duterteho. Hlasovanie sa konalo v polovici jeho šesťročného funkčného obdobia.

Zrejme najspornejšou otázkou je prezidentom iniciovaná neľútostná "vojna" proti drogám, ktorá si vyžiadala už tisíce životov. Duterteho politika vzbudzuje kritiku a obavy v zahraničí, medzi Filipíncami sa však prezident stále teší veľkej popularite. Filipínska opozícia obviňuje 74-ročného prezidenta z diktátorských sklonov.

Medzi novozvolenými senátormi z Duterteho tábora je napríklad bývalý šéf polície Ronald Dela Rosa, ktorý bol jedným z hlavných organizátorov vojny proti drogám. Koalíciu provládnych strán bude v Senáte zastupovať aj Imee Marcosová, dcéra niekdajšieho filipínskeho diktátora Ferdinanda Marcosa.