Doživotná ochranka pre expremiéra je podľa D. Sakovej na zváženie
14 | 05 | 2019 I tasr

Existujú dôvody, aby bola ochranka expremiérovi Robertovi Ficovi poskytovaná i naďalej. Rovnako je na zváženie, či by nemal mať ochranku doživotne ako prezident. Povedala to v utorok ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v Hanušovciach nad Topľou pred výjazdovým rokovaním vlády.


"Na štvrtok máme zvolaný branno-bezpečnostný výbor, kde som pozvaná. Idem tam aj so šéfom ochranky. Samozrejme, tento branno-bezpečnostný výbor sa bude konať v utajenom režime. Sú dôvody na to, aby tá ochranka pánovi expremiérovi bola poskytovaná a budeme to jasne poslancom aj tlmočiť,“ uviedla Saková.

To, aby mal expremiér doživotnú ochranku podobne ako prezident, je podľa jej slov na zváženie. "Bol premiérom približne desať rokov a dovolím si tvrdiť, že bol dlhšie obdobie ako niektorí prezidenti boli prezidentmi, takže je to na zváženie," skonštatovala Saková.

Expremiér Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii povedal, že existuje viacero dôvodov, pre ktoré by mal mať naďalej ochranku. Ak však úrad pre ochranu ústavných činiteľov zváži, že to tak nevidí, bude sa musieť podľa svojich slov zariadiť. To, či niekto má alebo nemá nárok na ochranku, považuje za profesionálnu a odbornú vec.

Zdôraznil, že je to mimoriadne vážna a osobná vec, ktorá sa netýka len jeho. "Niekedy mám pocit, že by mali byť chránení aj ďalší ľudia v mojom okolí," dodal s tým, že nechce, aby sa táto téma politicky zneužívala.

"Nikto na Slovensku neslúžil ako premiér tak dlho ako ja," skonštatoval Fico s tým, že premiér je prvá politická aj exekutívna línia. Podotkol tiež, že ochranku bude mať do konca života aj súčasný prezident SR Andrej Kiska, ktorý podľa jeho slov počas svojho mandátu nič nerobil.

Žiadosť o predĺženie Ficovej ochranky rezort vnútra schválil v septembri minulého roka. Dôvody, pre ktoré tak rozhodol, vtedy Saková špecifikovať nechcela, pretože podliehajú stupňu utajenia. Doplnila vtedy, že rozhodnutie budú prehodnocovať na mesačnej báze, a keď dôvody pominú, chránená osoba stráca nárok na ochranu.