Bulharsko: Pre zneužívanie eurofondov odstúpil minister poľnohospodárstva
14 | 05 | 2019 I tasr

Bulharský minister poľnohospodárstva Rumen Porožanov odstúpil v utorok zo svojej funkcie v súvislosti so zneužívaním eurofondov a nákupom nehnuteľností pod trhovú cenu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na bulharské vládne zdroje. 


Porožanov uviedol, že nechce, aby útoky namierené proti nemu ovplyvnili vládu premiéra Bojka Borisova.

Z funkcie odstúpil pre podozrenia zo zneužívania agrodotácií v Bulharsku, ktoré boli údajne použité na nákup súkromných víl. Financie EÚ mala v tom čase na starosti agentúra, ktorú Porožanov v danom období viedol.

Doposiaľ sa podarilo zistiť, že desať miliónov leva (5,7 milióna dolárov) určených pre regionálny rozvoj bolo použitých na výstavbu domov.

Podľa oficiálnych údajov bolo od roku 2007, keď Bulharsko vstúpilo do EÚ, až do roku 2013 zo zdrojov EÚ postavených 746 takýchto domov. Vyšetrovatelia vykonali kontrolu 110 z nich a zistili, že 33 z nich bolo postavených na súkromné účely.

Okrem zapletenia do kauzy s eurofondami je Porožanov podozrivý i z toho, že si v bulharskom hlavnom meste Sofia kúpil byt za omnoho nižšiu sumu, než bola jeho trhová hodnota.