V Bratislave sa bude pochodovať za zdravé prsia v sobotu 8. júna
13 | 05 | 2019 I TASR

Nezáleží na tom, čo máš v hlave, ale čo nosíš v srdci. To je slogan kampane 11. ročníka AVON Pochodu za zdravé prsia, ktorý sa v Bratislave uskutoční v sobotu 8. júna opäť v areáli Bratislavského hradu. Program a nové tváre charitatívneho podujatia, ktoré šíri osvetu v oblasti problematiky rakoviny prsníka, podporuje ženy a pomáha im v boji s touto chorobou, predstavili organizátori v pondelok na tlačovej konferencii. "Bude o pripomenutí dôležitosti samovyšetrení a preventívnych prehliadok, o množstve odborných informácií a v neposlednom rade o dobrej nálade, príjemne strávenom dni, o bohatom programe," povedala pre TASR Jana Pohorelská z usporiadateľskej kozmetickej spoločnosti.


Rakovina prsníka je závažným celospoločenským, epidemiologickým a sociálnym problémom u žien v každej vekovej kategórii. Vladimír Bella, primár mamologického oddelenia Onkologického ústavu nemocnice sv. Alžbety v Bratislave, dlhoročný garant projektu a predseda OZ Zdravá žena, pripomenul, že najúčinnejšou cestou k včasnému odhaleniu nebezpečenstva rakoviny je prevencia. Čím skôr sa rakovina prsníka odhalí, tým optimistickejšie sú vyhliadky na jej vyliečenie. "Každým rokom stúpa počet karcinómov prsníka aj u mladých žien vo svete, ako aj na Slovensku. U nás je to približne 3500 novodiagnostikovaných žien s rakovinou prsníka ročne," podčiarkol.

Dobové zábery zachytávajú atmosféru zo Štefánikovho pohrebu
12 | 05 | 2019 | Zuzana Vargová


V dôsledku ochorenia rakoviny prsníka prichádzajú mnohé ženy o korunu ich krásy. Nezmení sa len ich doterajší vonkajší vzhľad, ale ako mnohé udávajú, aj ich vnútorné vnímanie a pohľad na svet. Viaceré z nich sa s fyzickými zmenami vyrovnávajú ťažšie, no rýchlo pochopia, že najdôležitejšie je ich vnútorné nastavenie. Nielen to reflektuje slogan kampane "Nezáleží na tom, čo máš v hlave, ale čo nosíš v srdci". "Chceme zdôrazniť, že podstatné je to, ako sa pacientka cíti v sebe, ako to žena prežíva, aby sa pozitívne nastavila, neriešila to, čo má na hlave. To chceme aj od návštevníkov pochodu, aby ukázali, že to dobro je v srdci, a nesúdili človeka podľa vzhľadu," vysvetlila Pohorelská.

S novou kampaňou sa stotožnili aj nové tváre charitatívneho podujatia. Do boja za zdravé prsia sa rozhodli zapojiť herečka Karin Haydu a herec a hudobník Dano Heriban. Okrem známych osobností sa tvárami kampane stali aj dve ženy, ktoré prekonali rakovinu prsníka. Jedna z nich, Erika Mokrý, prináša pohľad na rakovinu a jej liečbu v knižnej prvotine Tak trocha inak, ktorú uvítala do života spolu s ambasádormi projektu. Medzi nimi nechýbali napríklad Alena Heribanová, Hana Rapantová, Karin Habšudová, Beáta Dubasová, Ada Straková, Nora Beňačková či Roman Juraško.

Cieľom každého ročníka charitatívneho podujatia je vyzbierať finančný výťažok, ktorý slúži na aktivity spojené s bojom za zdravé prsia. Minulý rok sa podarilo odovzdať OZ Zdravá žena 24.000 eur. Ako uviedol Bella, suma bola použitá na realizáciu vzdelávacích workshopov a seminárov zameraných na zvýšenie povedomia o rakovine prsníka a dôležitosti prevencie.

Kočner a Bašternák mali spolu komunikovať o úteku zo Slovenska na Nový Zeland
Marian Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, si mal písať o svojom možnom úteku zo Slovenska s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Čítať ďalej
13 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Pochod ponúkne celodenný program a viacero sprievodných aktivít. Program štartuje o 10.00 h, so svojimi hudobnými vystúpeniami sa predstavia Dano Heriban, S Hudbou Vesmírnou, Desmod, Campana Batucada či Sima Martausová, ktorej pieseň Nenahraditeľná bude súčasťou aktu spolupatričnosti. Na tradičnú prechádzku Starým Mestom sa ružový dav vydá o 14.30 h. Trasa povedie historickým centrom a jej dĺžka nepresiahne tri kilometre.