ŠKANDÁL: Na výskum rakoviny prsníka si išla zarobiť do "Milionára". Vláda podľa vedkyne zlyhala
13 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Za prebiehajúcej ekonomickej krízy a vládnych škrtov vo financovaní výskumu sa argentínska vedkyňa rozhodla vyskúšať nevšedný spôsob, ako získať peniaze na svoje bádanie. Prihlásila sa do argentínskej obdoby televíznej súťaže "Chcete byť milionárom", napísala agentúra Reuters


Marina Simianová, biologička v argentínskej Národnej výskumnej rade pre vedu a techniku, využila svoj intelekt a v súťaži vyhrala 500.000 argentínskych pesos (asi 10 000 eur). Za výhru plánuje nakúpiť vybavenie pre svoje nanobiologické laboratórium, ktoré skúma onkologickú liečbu rakoviny prsníka a ďalšie formy rakoviny.

"Nie som hrdina. Použila som stratégiu, ktorá bola trochu kreatívna a iná, aby som zohnala peniaze na fungovanie svojho tímu, " povedala Simianová v rozhovore na univerzite v Buenos Aires.

Vládne financovanie vedeckého výskumu sa stalo nespoľahlivým v čase hospodárskej recesie, rastúca inflácia a prepadajúce sa hodnoty pesa. Slabý kurz meny podryl tiež argentínsku kúpnu silu, čo sa v jej prípade prejavilo najmä pri objednávaní vybavenia v dolároch - bežnej praxi, ktoré ľudia využívajú kvôli lepšej dostupnosti tovaru aj nižším cenám.

Branislav Ladický: Deti bez práce sú ako deti bez života
„Rodič ktorý nechystá bič na svoje deti kým sú malé chystá bič sám na seba...“ Čítať ďalej
12 | 05 | 2019 | Branislav Ladický


 

Vedci sa nevracajú, hrozí odliv mozgov


Predný vládny činiteľ zodpovedný za vedu a technológie povedal agentúre Reuters, že rozpočet pre výskum sa zvýšil od doby, keď sa úradu v roku 2015 ujal prezident Mauricio Macri. Uznal však, že ekonomické výkyvy spôsobili oneskorenie v čerpaní fondov. Dodal, že sa do krajiny vracia menej argentínskych vedcov potom, čo absolvujú výskum v zahraničí. Vlani sa ich vrátilo iba 41, kým v roku 2013 to bolo ešte 90. Hrozí tak nebezpečenstvo úniku mozgov.

Argentína má troch nositeľov Nobelovej ceny za vedu. Vedci si však dlhodobo sťažujú na to, že im v obore chýbajú prostriedky. Časté oneskorenia vo financovaní sú tiež dôvodom, prečo sa Simianová vrhla do ringu zábavného priemyslu. Financovanie jej vedeckého projektu, ktorý skúma rezistenciu rakoviny na liečivá, bolo schválené v roku 2017. Peniaze ale pritekajú len po troškách, vlani dostala len polovicu sľúbenej sumy.

Dobové zábery zachytávajú atmosféru zo Štefánikovho pohrebu
12 | 05 | 2019 | Zuzana Vargová


Vedkyňa, ktorá o svojich problémoch prehovorila počas účinkovania v "milionárskom" programe, uviedla, že dúfa, že jej televízny debut pritiahne pozornosť verejnosti k vedeckej práci.

"Nemôžem veriť tomu, aký dopad to malo. Dúfam, že nám to pomôže hovoriť o tom, čo sa deje vo vede a technológiách. Koniec koncov, práve o to nám vedcom ide, "povedala Simianová agentúre Reuters.

"Milujeme to, čo robíme. Robíme to s veľkým nasadením, ale musíme mať minimálne podmienky na prácu, "uviedla s tým, že zmeny v ekonomickom smere sú pre vedu veľmi naliehavé.