Komentár Jurija Rubcova: NATO rozširuje vojenskú prítomnosť na Balkáne
13 | 05 | 2019 I Jurij Rubcov (Fond strategickej kultúry)

Aktivity USA/NATO zvyšujú hrozbu novej vojny


Protisrbské (t.j. protiruské) sily na Balkáne a ich západní patróni vynakladajú maximálne úsilie, aby konsolidovali výsledky deštruktívneho procesu, ktorý sa začal bombovými útokmi NATO v Juhoslávii v roku 1999. Konkrétne sa jedná o tieto kroky: úplne legalizovať status Kosova na  čele, ktorého stojí vojnový zločinec Hashim Thaçi, pripraviť Srbov žijúcich v Kosove o nádej na minimálnu autonómiu, poskytnúť NATO vojenské základne a definitívne pripojiť Balkán k Severoatlantickej aliancii.


V posledných mesiacoch sa v tomto smere podniklo niekoľko ráznych krokov.


Koncom decembra minulého roka  H. Thaçipodpísal výnosy o vytvorení vlastnej kosovskej armády. Bezpečnostné sily tohto definitívne neuznaného separatistického samozvaného zriadenia („Republika Kosovo“ nie je uznaná Srbskom, Ruskom, Čínou, Izraelom, Iránom, Španielskom, Gréckom a mnohými ďalšími štátmi) budú transformované na 5-tisícovú armádu, ktorej ročné výdavky sú plánované vo výške približne 100 miliónov EUR. Čo je v zjavnom rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 1244, ktorá pripúšťa na území oblasti, len prítomnosť mnohonárodnostných kontingentov pod medzinárodnou kontrolou.


Avšak Hashim Thaçi, ktorý v tom čase viedol teroristickú organizáciu „Kosovskej oslobodzovacej armády“, nie je v rozpakoch. Pravdepodobne, preto, že kosovskí Albánci majú v úmysle uchýliť sa k násiliu pri riešení sporných otázok, ako to urobili pred 20-timi rokmi, rozpútajúc vojnu so Srbskom.


Druhým krokom na ceste k „natovskému“ Balkánu je vytvorenie nových vojenských základní aliancie v regióne. Bezprostredne po operácii „Milosrdný anjel“ (výsmešný názov barbarského bombardovania Juhoslávie severoatlantickým blokom na jar 1999) sa v srbskej autonómnej oblasti Kosovo a Metochia začala výstavba najväčšej americkej vojenskej základne „Bondsteel“ v Európe. Spojené štáty v priebehu nasledujúcich rokov premenili "Bondsteel", rozprestierajúci sa na území oddelenom od Srbskej oblasti, na regionálnu pevnosť strategického významu, ktorá slúži ich ozbrojeným silám a centrám podpory vo východnom Stredomorí.


Realizuje sa tu aj príprava vojenského personálu pre kosovskú armádu v Prištine. Podľa informácie srbských novín "Republika" na základni "prebiehajú výcviky budúcich teroristov, odtiaľto sa uskutočňuje preprava drog, ktoré sa dovážajú z Albánska, Bulharska, Macedónska a potom ich ďalej prevážajú na Západ".


3. mája spravodajské agentúry zverejnili  informáciu o plánoch Pentagonu financovať modernizáciu vojenského polygónu Krivolak v severnom Macedónsku so zámerom vybudovať tam plnohodnotnú bázu Severoatlantickej aliancie. Srbský vojenský analytik Miroslav Lazanský (podľa mediálnych správ, bude vymenovaný za nového veľvyslanca Srbska v Rusku) navrhol, že Krivolak prebudujú na vylepšenú verziu základne „Bondsteel“. Objavujú sa údaje o výstavbe leteckej základne v albánskom meste Kucova. Nie je vylúčená ani možnosť vzniku ďalšej základne NATO v Severnom Macedónsku, v regióne Kumanovo. NATO sa na Balkáne masívne etabluje.


Pre Srbsko to znamená zvýšenie bezpečnostných hrozieb. Minulý týždeň sa v Berlíne, za účasti kancelárky Nemecka a francúzskeho prezidenta, konal summit krajín západného Balkánu. Ako  uviedol  srbský prezident Alexander Vučič v rámci summitu odznelo na adresu jeho krajiny veľa obvinení, vrátane požiadavky uznať Kosovo.


Posledný krok k definitívne "natovskému" Balkánu predstavujú dodávky americkej vojenskej techniky tým režimom, ktoré sú lojálne k Spojeným štátom. Jedná sa o bezplatné dodávky vojenskej techniky v rámci programu likvidácie vojenských prebytkov americkej armády. Pentagon sa zbaví odpadu a zároveň si k sebe zaviaže nové satelity.


Spojené štáty od roku 2017 dodali do Albánska 77 obrnených vozidiel HMMWV M1114 a 40 obrnených vozidiel Navistar International MaxxPro so zvýšenou ochranou proti mínam (triedy MRAP). 


3. apríla  sa konalo  slávnostné odovzdávanie ďalšej časti zásielky s 37 obrnenými vozidlami.


V pláne sú aj dodávky “serióznejšej” techniky.  Albánska ministerka obrany Olta Xhacková podpísala 21. apríla počas svojej pracovnej cesty v Spojených štátov medzivládnu dohodu o prijatí vojenskej pomoci troch viacúčelových  vrtuľníkov Sikorsky UH-60A Black Hawk . Národná garda štátu New Jersey začne v lete albánskych pilotov preškoľovať na pilotovanie týchto vrtuľníkov. Školenie je plne hradené Ministerstvom obrany USA. Samotné bojové vozidlá budú po oprave a modernizácii dodané do Albánska koncom roka 2019 - začiatkom roka 2020.


Pre budúcu kosovskú armádu bola z USA koncom minulého roka dodaná prvá várka techniky pozostávajúca z 24 viacúčelových obrnených vozidiel HMMWV M1114 . Dodávky tejto techniky budú pokračovať v dohodnutom rozsahu, nakoľko Priština so Spojenými štátmi podpísala zmluvu na kúpu 51 vozidiel tohto typu.


Moskva jasne vyjadrila svoj názor k podniknutým krokom Severoatlantickej aliancie na Balkáne. 16. januára v predvečer svojej návštevy v Belehrade Vladimír Putin v rozhovore pre srbské médiá zreteľne uviedol, že transformácia bezpečnostných síl Kosova na plnohodnotnú armádu môže vážne zhoršiť situáciu v regióne. Ruského prezidenta prekvapila pasívna reakcia Európskej únie na rozhodnutie kosovských orgánov, ktoré hrubo porušili medzinárodné právo. „Veď je zrejmé, že Srbi žijúci v tejto oblasti vnímajú takýto krok, ako priamu bezpečnostnú hrozbu. Vo všeobecnosti hrozí vážne riziko zhoršenia situácie v regióne “ povedal  V. Putin. Zdôraznil, že ruské orgány považujú politiku rozširovania NATO prežitkom studenej vojny, chybnou a deštruktívnou stratégiou.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí RF predovšetkým  vyjadrilo  obavy, že vytvorenie kosovskej armády povedie k novej vojne na Balkáne. Západné krajiny ignorujú hrozbu, ktorú predstavuje formovanie kosovskej armády pre srbské obyvateľstvo v tejto oblasti.


Pozornosti ruskej diplomacie neunikli ani kroky USA/NATO vo zvýšení dodávok zbraní do Kosova. Dňa 8. februára na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, stály predstaviteľ Ruska pri OSN, Vasilij Nebenzja, poznamenal, že Spojené štáty a krajiny NATO pomáhajú kosovsko-albánskej armáde. Nie sú záruky, že Kosovské ozbrojené sily neútočia na srbskú populáciu, povedal  stály predstaviteľ.