Kollár: Európsky dom chceme opraviť, nie zbúrať
13 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR

Kollár uviedol, že keď chce jeho hnutie chrániť tradície, európske hranice či rodiny, prídu takzvané „elity" a začnú nálepkovať.


Európsky dom nechceme zbúrať a opustiť ho, chceme ho opraviť. Na pondelkovej konferencii hnutia Európa národov a slobody v Bratislave to vyhlásil poslanec Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Na stretnutí odmietla vystúpenie z Európskej únie aj predsedníčka francúzskeho Národného frontu Marine Le Pen s tým, že chce zmeniť Európu zvnútra.

Kollár uviedol, že keď chce jeho hnutie chrániť tradície, európske hranice či rodiny, prídu takzvané „elity" a začnú nálepkovať. „Z noci na ráno sme sa stali extrémistami,“povedal na konferencii líder hnutia Sme rodina. Pod slovom extrémizmus si však Kollár predstavuje politickú moc, ktorá sa už 30 rokov strieda a „extrémne kradne, klame a podvádza národ," vyhlásil. Vyzval k návratu ku koreňom a k „zdravému rozumu“.

Le Pen prehlásila, že v Európe je potrebná veľká politická zmena. „Európa totiž v súčasnosti odopiera národom mať svoju vlastnú existenciu a vlastný názor. Toto národy a ľudia, samozrejme, odmietajú. Naďalej sa politika robí v prospech oligarchov. Je veľmi dôležité, aby tieto európske voľby nastolili rovnováhu medzi národmi a globalizáciou," vyhlásila. Zároveň skonštatovala, že nie je za vystúpenie z Európskej únie, pretože nastali nové možnosti, ako zmeniť Európu zvnútra.

Zahraniční účastníci konferencie akcentovali svoj politický program, stojaci na odmietaní migrácie do Európskej únie. Za dvoch najväčších nepriateľov Európy označil líder gréckej strany Nová Pravica Failos Kranidiotis globalizáciu a neoliberálov. Na stretnutí Za Európu suverénnych národov hostila parlamentné hnutie Sme rodina zástupcov hnutia Európy národov a slobody z Francúzska, Grécka a Rakúska.