USA sa pokúšajú sabotovať aktivistov na Venezuelskej ambasáde vo Washingtone
12 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Aktivisti proti nelegitímnemu prevratu vo Venezuele, ktorí sa zišli na venezuelskom veľvyslanectve vo Washingtone tvrdia, že zostali bez pitnej vody. Stalo sa tak po tom, ako boli na ambasádu prerušené dodávky pitnej vody. Obecný poskytovateľ služieb zásobovania pitnou vodou, spoločnosť DC Water zodpovednosť odmietla.


Aktivisti, brániaci venezuelské veľvyslanectve vo Washingtone pred nelegitímnym obsadením samozvaným prezidentom Venezuely Juanom Guiadóom, sú vystavení zúfalým podmienkam. Za aktívnej pomoci administratívy Bieleho domu, úrady odstavili ambasádu od prívodu elektrickej energie a situácia sa ešte výrazne zhoršila potom, ako prestala do budovy tiecť aj pitná voda. Tvrdia to aktivisti brániaci ambasádu.


Úplné odstrihnutie od sociálnych služieb prichádza len dva dni po tom, ako samozvaný „dočasný prezident“ Venezuely, Juan Guaidó, podporovaný Spojenými štátmi americkými požadoval, aby americké úrady odstrihli ambasádu od akýchkoľvek energií, vrátane vody. Aktivisti sú presvedčení, že ide o ďalší spoločný pokus Washingtonu a Guaidóa o ich vyhnanie z budovy veľvyslanectva.


"Americká vláda dnes ráno odstavila veľvyslanectvo Venezuely od dodávok pitnej vody v snahe prinútiť #EmbassyProtectionCollective odísť,” napísala na svoj Tweeter jedna z aktivistiek, Medea Benjamin.



Reportér Mark Hand, ktorý sa tiež nachádza na ambasáde medzi aktivistami obvinil zo zodpovednosti za odstavenie pitnej vody priamo vodárenskú spoločnosť vo Washingtone, DC Water.



Spoločnosť v reakcii na Handov tweet obvinenie odmietla a uviedla, že na odstavenie dodávky nedostali žiadnu žiadosť.



Všeobecná a nekonkrétna reakcia poskytovateľa okamžite vyvolala ďalšie otázky v súvislosti s týmto incidentom, pričom aktivisti žiadali spoločnosť, aby vyšetrila incident a opätovne pustila vodu do budovy.



Novinár Max Blumenthal, ktorý je tiež členom kolektívu aktivistov naznačil, že sa za týmto krokom môže skrývať sabotáž.



Podmienky na veľvyslanectve sú čoraz neznesiteľnejšie a niekoľko aktivistov opustilo budovu za búrlivého jasotu pro-guaidovských demonštrantov. Tí netajili radosť z ťažkostí, ktorým aktivisti brániaci ambasádu vlastnými telami, musia čeliť.



Zástancovia venezuelskej opozície, podporujúci samozvanca Juana Guaidóa, obkľúčili veľvyslanectvo v snahe zabrániť aktivistom v jeho pokračujúcom obliehaní. Bránia aj dodávkam jedla dovnútra ambasády. Opoziční demonštranti sú údajne podporovaní políciou, ktorá nahradila tajnú službu pri strážení venezuelskej budovy.



Od konca apríla pokračuje obliehanie ambasády na oboch stranách táborov. Aktivistov pozvalo na veľvyslanectvo venezuelské ministerstvo zahraničných vecí po tom, čo americké orgány nútili diplomatov lojálnych k prezidentovi Madurovi, opustiť USA. 


Hlavný denník o tom priniesol správu dňa 25.4.2019


Aktivisti bránia venezuelskú ambasádu vo Washingtone DC pred Guaidóovým nelegitímnym prevzatím
25 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič

Neúspešný pokus o vojenský prevrat z 30. apríla 2019 vyhrotil situáciu okolo ambasády vo Washingtone. Pro-Guaidóvi demonštranti odvtedy blokujú akékoľvek pokusy aktivistov o získanie zásob jedla, alebo vody. Niekoľko ľudí bolo dokonca zatknutých za pokus hádzať potraviny a hygienické výrobky cez otvorené okná v snahe pomôcť aktivistom na ambasáde.